Kar fırtınası yüzünden binlerce uçuş iptal oldu

Kar fırtınası yüzünden binlerce uçuş iptal oldu

ABD’nin düşük maliyetli havayolu şirketi Southwest, Noel tatili döneminde sert kış koşullarıyla karşı karşıya kalınca binlerce uçuşu iptal etti. 

Bu, bir sonraki en çok iptal sayısına sahip olan havayolu şirketi Spirit Havayolları’ndan 30 kat daha yüksek. 

Merkezi Dallas’ta bulunan Southwest’in hisseleri, 2 bin 523 uçuşu iptal ettikten sonra sabah yüzde 5,3 düşerek 34,19 dolar oldu. 

Delta ve American havayolu şirketlerinin hisseleri de yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti. 

Uçuş izleme sitesi FlightAware’e göre Southwest yarınki 2 bin 474 uçuşu iptal ederken, Frontier Havayolları yalnızca yedi ve Delta yalnızca beş uçuşu iptal etti.

Kutuplardan gelen soğuk hava ve Elliott fırtınası, Noel tatili hafta sonu öncesinde ABD’nin büyük kısmında etkili oldu ve Southwest havayolu şirketini Cuma gününden bu yana 12 binden fazla uçuşu iptal etmek zorunda bıraktı.

Kazancının büyük kısmını yurt içi uçuşlardan elde eden Southwest, diğer büyük uçak şirketlerinin aksine, büyük merkezlerde çalışmak yerine noktadan noktaya uçuş hizmeti veriyor. Bu durum uçuş personelini de aksaklıklar durumunda mahsur kalma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. 

Uzmanlar Southwest’in bu genel uçuş stratejisi nedeniyle daha fazla iptale gittiğini ve kaybının daha fazla olacağını söylüyor. 

Southwest’ten dün yapılan açıklamada gelecek birkaç gün boyunca planlanan uçuşların yalnızca üçte birinin gerçekleştirileceği belirtilmiş ve daha fazla açıklama yapılmamıştı. 

ABD Ulaştırma Bakanlığı ise Southwest’in iptallerini “kabul edilemez” olarak değerlendirerek bunların havayolu şirketinin kontrolunda olup olmadığını anlamak için inceleme başlatacağını açıkladı. 

ABD’de havayolu şirketleri bugün ve yarın 5 binden fazla uçuşu iptal etti. 

Buffalo son yılların en sert fırtınasıyla karşı karşıya 

Öte yandan kış fırtınasının en ağır vurduğu yerlerden olan New York eyaletinin Buffalo kentinde kar yağışı sürüyor. Fırtına son iki neslin New York’un batısında gördüğü en sert fırtına olarak değerlendiriliyor. 

Belediye Başkanı Byron Brown’ın ofisi bugün yedi kişinin daha fırtına nedeniyle hayatını kaybettiğini ve böylece bu sayının 27’ye çıktığını kaydetti. Bölgede 1977’de çıkan tarihi kar fırtınasında 29 kişi hayatını kaybetmişti.