Related Articles
Japonya’dan Covid hapına onay çıktı
Omicron varyantının birçok ülkede endişelere sebep olmasının ardından Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın yıl sonuna kadar yeni tedaviler sunma planının bir parçası olarak Japonya oral Covid-19 tedavisini onayladı. Amerikan şirketi Merck & Co Inc (MRK.N) tarafından geliştirilen anti-Covid haplarının kullanımı cuma günü Sağlık Bakanlığı Panelinde onaylandı. Molnupiravir isimli ilacın Omikron varyantına karşı da etkili olduğu belirtiliyor.
Panelin bu kararı 200 bin hapın Japonya genelinde sevkiyatının sağlanmasına zemin hazırlıyor. Pazartesi’den itibaren Covid haplarının eczanelere ve sağlık kurumlarına dağıtılmaya başlanacağı belirtildi. Sağlık Bakanı hapların onaylanarak dağıtımının başlamasının ülkelerinin Covid ile mücadelede atmış olduğu çok büyük bir adım olduğunu söyledi.
Japonya ülkede Omicron varyantı sebebiyle yaşanılabilecek yeni bir dalgadan kaçınmak için oral tedaviye ciddi önem veriyor. Merc tarafından üretilen ilaçlardan 1,6 milyon doz alımı için yapılan anlaşmanın yanı sıra hükümet ayrıca Pfizer tarafından üretilen Covid hapından da 2 milyon doz satın alınacağını duyurdu. Japon firması Shionogi & Co’nun da ürettiği haplar için yakın zamanda onay alması ve kısa süre içinde 1 milyon adet ilacı tedarik etmesi bekleniyor.
Hapların etki gücü hala tartışılıyor
Japon Sağlık Bakanı Goto, panelin Covid haplarını onaylarken daha önceki test sonuçlarını değerlendirdiğini ve ortaya çıkan sonucun “ilacın etkinliğini olumsuzlamadığını” söyledi.
İngiltere Molnupiravir isimli hapların kullanımına çocukları hariç tutarak kasım ayında onay vermiş fakat hamilelerin kullanmamasını önermişti. ABD, çarşamba günü Pfizer tarafından geliştirilen Paxlovid perşembe günü de Merc tarafından üretilen Molnupiravir Covid haplarının kullanımına yüksek riskli yetişkin hastalar için izin verdi. Fakat kasım ayı sonlarına doğru yapılan çalışmalarda ilacın etkisinin beklenildiğinden az olduğu görüldüğünde Fransa vermiş olduğu siparişleri iptal etmişti.
Japonya’da yapılan testler korona semptomları göstermeye başlayan hastaların 5 gün içinde ilacı kullanmaları halinde ölüm veya hastanelik olma oranının yüzde 30 azaldığını gösteriyor. Pfizer ise üretmiş olduğu hapların yüksek riskli hastalarda hastaneye yatış veya ölümü önlemede yaklaşık yüzde 90 etkinlik gösterdiğini açıkladı.