Her geçen yıl artan sıcaklıklar California halkını nasıl etkiliyor?

Her geçen yıl artan sıcaklıklar California halkını nasıl etkiliyor?

Salı günü, 2 Temmuz’da eyalet afet hazırlık programı Listos California tarafından düzenlenen bir brifingde, eyalet acil durum hazırlık görevlileri ve ön saflardaki müdahaleciler aşırı hava koşulları için mevcut tahmini tartıştılar ve Kaliforniyalıların önümüzdeki aylarda güvende kalmak için bilmeleri gerekenleri paylaştılar.

Sıcaklık tahmini
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi meteoroloğu David Lawrence, “Kaliforniya’nın büyük bölümünde oldukça uzun sürecek bir sıcaklık olayının başlangıç ​​aşamasındayız” dedi. “Hafta boyunca sıcaklıkların artacağını, önümüzdeki hafta sonuna kadar devam edeceğini ve muhtemelen önümüzdeki haftanın en azından ilk yarısında, hatta biraz daha sonrasında da devam edeceğini göreceğiz” – toplamda yedi ila dokuz gün.

İç Kaliforniya’nın büyük bölümünde öğleden sonra gündüzleri 100 ila 115 derece Fahrenheit sıcaklıklar görülecek, gece sıcaklıkları ise sadece 70’lere ve 80’lerin altına düşerek pek rahatlama sağlamayacak.
“Eyalet genelinde bundan sonra, bu üç ay boyunca sürekli sıcak sıcaklıklar görebileceğimize dair güçlü bir sinyal yok” dedi Lawrence. “Bunun yerine, yoğun sıcaklığın inişli çıkışlı dönemlerini ve ardından biraz rahatlamayı görmemiz muhtemel.”

“Hem bu sıcak hava dalgasının uzunluğu hem de çok sıcak gece sıcaklıkları” sağlık etkileri açısından en endişe verici olanlardır, diye ekledi.

Sıcak hava hastalıklarını önleme
“İnsanlar sıcak hava dalgalarının Kaliforniyalılar için ne kadar tehlikeli olabileceğini gerçekten hafife alıyorlar,” diyor Kaliforniya Sağlık Bakanlığı’nın yardımcı sağlık görevlisi ve nüfus sağlığı müdürü Dr. Rita Nguyen. “Sıcak hava kaynaklı sağlık etkileri açısından daha yüksek risk taşıyan gruplar arasında evsizler, dışarıda çalışanlar, klimasız iç mekanlarda çalışanlar, yaşlı yetişkinler, hamileler, bebekler ve çocuklar, engelliler ve düşük gelirli nüfus yer alıyor.”

“Ancak herkes yaşamı tehdit eden sıcak çarpmasının kurbanı olabilir, çünkü insanlar iklime uyum sağlamamışsa bunun çoğu mutlak sıcaklıkla ilgili olmak zorunda değil,” diye açıklıyor Nguyen. “Burada Contra Costa İlçesi’nde, bugün dün olduğundan 10 derece daha sıcak. Ani değişiklikler olduğunda, gece sıcaklık düşmez, tüm bunlar ısı hastalıkları veya kalp krizi veya felç gibi diğer altta yatan rahatsızlıkların riskini artırır.”

“İyi haber şu ki ısı hastalıkları önlenebilir,” diye devam etti. “Bazı uyarı işaretleri arasında yoğun terleme, kas krampları, halsizlik, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, solgunluk, yorgunluk, sinirlilik ve baş dönmesi bulunur. İnsanlar kafası karışıyorsa, bayılıyorsa veya kusuyorsa hemen tıbbi yardım alın.”

“Üç ipucumuz var: susuz kalmayın, serin kalın ve bilgili olun,” dedi Nguyen, “Gerçekten susamadan önce için… terlediğinizde vücudunuzu serinletmek için. Sizi susuz bırakabilecek şekerli, alkollü veya kafeinli içeceklerden uzak durun. Serin kalın ve sağlık uyarısı olduğunda aktivitelerinizi klimalı yerlere ayarlayın… Bir tane bulamazsanız, en yakın soğutma merkezini, alışveriş merkezini veya kütüphaneyi bulun. Ayrıca soğuk duşlar, hafif giysiler ve güneş kremi kullanın.”

“İklim değişikliğinin yaşandığı bu dönemde daha fazla uyarı alıyoruz ve uyarı yorgunluğu olabilir. Ancak insanlar dikkat etmeyi bıraktığında, işte o zaman tehlikeli hale geliyor,” diye ekledi.

Sıcaklık, “orman yangınlarından ve sel gibi diğer felaketlerden çok daha ölümcül hava koşuludur,” diye ekledi Amy Palmer, Eyalet Acil Durum Hizmetleri Ofisi’nde (Cal OES) kriz iletişimi ve halkla ilişkiler müdür yardımcısı. “Bu hafta sonunun sonuna kadar aktif olmaya devam edeceğiz, olayları izleyeceğiz ve eyalet genelindeki ihtiyaçlara yanıt vereceğiz.”

Kaliforniyalılar, listoscalifornia.org/alerts adresinden yerel acil durum uyarılarına kaydolabilirler.

Çalışanlar açısından, Kaliforniya Mesleki Güvenlik ve Sağlık Dairesi (Cal/OSHA) yönetmelikleri, Cal/OSHA kıdemli güvenlik mühendisi Charlene Gloriani’ye göre, ısı hastalığının önlenmesini içerir.
Açık havada çalışanların ısı hastalığı konusunda eğitim alma hakkı vardır; yeni bir işin ilk iki haftasında yüksek sıcaklıkta iklime uyum için izlenme; ücretsiz olarak temiz içme suyuna erişim; 80 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda güvenli gölgeye erişim; 95 derecenin ötesinde ısı hastalığı belirtileri için izlenecek; ve 95 derecenin ötesinde her iki saatte bir soğuma dinlenme süreleri alınacak.

20 Haziran 2024’te Cal/OSHA ayrıca kapalı işyerlerinde ısı hastalığının önlenmesine yönelik düzenlemeleri onayladı, dedi Gioriani. “İdari Hukuk Ofisi’nin teklifi incelemek için 30 iş günü var ve düzenleme onaydan hemen sonra yürürlüğe girecek… Açık hava standardına çok benziyor. Genellikle, iç mekan sıcaklıkları 82 derecenin üzerinde olduğunda uygulanır… ve 87 derecenin üzerindeyse, işverenlerin mühendislik kontrolleri uygulamasını zorunlu kılar.”

Kaliforniyalılar, Cal/OSHA personelinden İngilizce veya İspanyolca bir iş yeri tehlikesi şikayeti yapmak veya güvenlik bilgisi almak için sabah 9 ile akşam 7 arasında 833-579-0927 numarasını arayabilir.

Suda güvende kalmak
Sacramento İtfaiye Departmanı kaptanı Andrew Ramos, “Sacramento’da 14 kişilik bir CalOES hızlı su kurtarma ekibini yönetiyorum… Yaklaşık 30 su kurtarma operasyonu yürütüyoruz.

Yılda bir kez su ile ilgili kurtarmalar oluyor ki bu çok fazla ve ne yazık ki bunların çoğu boğulmayla sonuçlanan ölümleri içeriyor.”

Büyük ölçüde eriyen karlar nedeniyle, “su yollarımız şu anda normalden daha soğuk, daha derin ve daha hızlı,” diye açıkladı. “İçlerine girmek güvenli görünse de, aşırı dikkatli olun. Sahil Güvenlik onaylı bir can yeleği giydiğinizden ve yüzebildiğinizden emin olun. Bugün başka bir itfaiye kaptanıyla konuşuyordum ve 30 yıldan uzun süredir can yeleği giyen birini kurtarmak zorunda kalmadığını söyledi.”

Can yeleği ödünç verme programları, California Eyalet Parkları Teknecilik ve Su Yolları Bölümü aracılığıyla eyalet genelindeki ilçelerde mevcuttur.

“Suya düşerseniz, panik yapmayın, yavaş nefes alın ve sakin olun,” diye devam etti Ramos. “Ayakkabılarınızı çıkarın, başınızı suyun üstünde tutmaya çalışın, döküntülere dikkat edin ve derenin kenarlarına doğru ilerleyin… Yakınınızdaki biri düşerse, lütfen arkasından atlamayın. Onlara doğru bir can yeleği fırlatın, onu alıp 112’yi aramalarını söyleyin.”

Listos California
“Bu aşırı hava koşulları, Kaliforniyalıların uyum sağlaması için karmaşık bir ortamdır,” dedi Listos California’nın kıdemli danışmanı Sonya Harris. Buna karşılık, 2019’daki Camp Fire’dan sonra Vali Newsom’un ofisi, Kaliforniyalıların afetlere hazırlanmasına yardımcı olmak için bir eğitim kampanyası ve kaynak merkezi olan Listos’u kurdu.

Harris, Listos’un yerel Hava Kalitesi Endeksi’ni (AQI) anlamak ve kontrol etmek; AQI yüksek olduğunda kapıları kapatmak ve içeride kalmak; yerel kamu hizmeti planı kapatma uyarılarına kaydolmak; ve bir kesinti durumunda pilleri ve telefonları açık tutmak gibi ipuçlarını vurgulayan çok dilli sosyal medya videoları şeklinde orman yangını dumanıyla ilgili erişimi artırdığını söyledi.

Listos California, 2023’ten beri üç milyondan fazla Kaliforniyalıyı bir telefon bankası programı aracılığıyla arayarak yerel acil durum uyarılarına kaydolmalarını istedi ve dört kişiden biri kaydoldu — “Maddi, hayat kurtarıcı faydaları düşünüyorsak inanılmaz, inanılmaz bir geri dönüş,” dedi.

“Gerçekten, tüm olaylar yereldir,” diye ekledi Harris. “Çalışmalarımızda öğrendiğimiz şey, Kaliforniyalıların ailelerinin daha güvende kalması için hazırlanmaya ve yardım etmeye hazır olduklarıdır.”