Related Articles
Dünya yargıçlarından Türk hükümetine ‘insan hakları’ uyarısı
Türkiye’de darbe gerekçesiyle binlerce yargıcın görevden alınması ve bir kısmının hapse atılmasına uluslararası kamuoyundan tepkiler gelmeye devam ediyor.
Dünyanın 75 ülkesindeki 4 bin 600 kadın hakimi temsil eden Uluslararası Kadın Hakimler Birliği (IAWJ-International Association of Women Judges) Türk hükümetini hukuka ve yargı bağımsızlığı temel ilkelerine uymaya çağıran bir bildiri yayımladı.
Başkanlığını Arjantinli Susana Medina De Rizzo’nun yaptığı IAWJ seçilmiş gelecek başkanı Amerikalı Vanessa Ruiz, Başkan yardımcıları Nijeryalı Binta Nyako, Yeni Zelanda’lı Susan Glazebrok ve bütün yönetim kurulu üyelerinin imza koyduğu bildiride net uyarı ve vurgular bulunuyor.
Metnin tamamı şöyle: “Uluslararası Kadın Hakimler Birliği (IAWJ), hukukun üstünlüğü için vazgeçilemez olan yargı bağımsızlığına ve tarafsızlığına bağlıdır. Görünürde, kişisel sorumluluğa dayanan adil yargılanma sürecine aykırı olarak, yargıçların işlerine toptan son verilmesi bu ilkelere bir tehdittir. Türk makamlarını, uygulamalarında Uluslararası İnsan Hakları İlkeleri, Birleşmiş Milletler yargı bağımsızlığı temel ilkeleri ve yargılama ile ilgili Bangalore (Hindistan’da bir şehir) ilkeleri ile uyumlu olarak, ulusal anayasalarına ve yasalarına uymaya çağırıyoruz!
Bu ilkelere uygun olarak bir yargıcın süreli veya süresiz işten el çektirilmesi ancak (tıbbi veya akli) yetersizlik veya yargıçlıkla bağdaşmayacak davranışları nedeniyle ve genel kabul görmüş yargılama esaslarına uygun olarak yapılabilir. Disiplinsizlik yüzünden süreli veya süresiz işten el çektirme işlemleri, normal olarak bağımsız temyiz şartına bağlı olmalıdır.
IAWJ hiçbir hakimin yasaların üzerinde olmadığını kabul eder. Suç işleyen bir hakimden herhangi başka biri kadar hesap sorulabilir. Fakat suçlanan bir yargıç tıpkı herhangi başka biri gibi, MASUMİYET KARİNESİ’nden ve yasalara göre kurulmuş bağımsız ve tarafsız mahkemelerde adil yargılanma hakkından yararlanabilir.
IAWJ yukarıdaki ilkelere bağlıdır. Bunlar birer seçenek veya lüks değildir. Bütün uygar ve demokratik toplumların temelindeki hukukun üstünlüğünün vazgeçilemez bileşenleridir.”
Birlik kamuoyuna açıkladığı ve medyaya bildirdiği bildiriyi resmi web sayfasına da koydu:
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment