“Dolandırıcılar artık daha sofistike taktikler kullanıyor”

“Dolandırıcılar artık daha sofistike taktikler kullanıyor”

Sofistike yeni taktikler sayesinde taklitçi dolandırıcılıklar endişe verici oranlarda artıyor; uzmanlar özellikle online sahtekarlıklar konusunda uyardı.

Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) her yıl aldığı milyonlarca dolandırıcılık raporundan (2023’te 2,6 milyon) en yaygın olanı, dolandırıcıların genellikle bir işletme veya devlet kurumu gibi bir kuruluşun kimliğine büründüğü taklitçi dolandırıcılıklardır.

Yalnızca 2024’ün ilk yarısında 360.000 taklit dolandırıcılığı raporu alındığını belirterek, 1,3 milyar dolar kayıp bildirilmiş ve ortalama kayıp 800 dolar olduğunu açıkladı.

FTC ve Better Business Bureau’nun tahminlerine göre, dolandırıcılık mağdurlarının %5’inden azı hiç bildirimde bulunmuyor.

FTC’de kıdemli veri araştırmacısı olan Emma Fletcher, 20 Eylül Cuma günü Etnik Medya Hizmetleri’nde sahte dolandırıcılıklar hakkında düzenlenen brifingde “Bu sadece buzdağının görünen kısmı” dedi. “Bu rakamların arkasında on binlerce, yüz binlerce dolar kaybeden insanlar var. Hepsini alan dolandırıcılıklarla ilgili aldığımız raporların hacminden gerçekten endişe duyuyoruz. İnsanlar banka hesaplarını, hatta emeklilik hesaplarını bile boşalttılar.”

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, iş dünyası ve devlet kimliğine bürünme dolandırıcılığına ilişkin bildirilen kayıplar neredeyse dört kat arttı.

Devlet kimliğine bürünen dolandırıcılara 2020’de 175 milyon dolar kaybedilirken bu rakam 2023’te 618 milyon dolara, iş kimliğine bürünen dolandırıcılara ise 2020’de 195 milyon dolar kaybedilirken bu rakam 2023’te 751 milyon dolara çıktı.

Dolandırıcılık taktikleri ve yaşanan olaylar
Fletcher, “Çok büyük miktarlarda para kaybeden insanlardan gelen raporlardaki bu muazzam artış, bu dolandırıcıların kullandığı taktiklerdeki çok endişe verici değişikliklerle bağlantılı”şeklinde konuştu.

Bu dolandırıcılıklar genellikle Zelle gibi banka transfer yöntemlerini ya da birçok dolandırıcı tarafından “federal emanet dolapları” olarak adlandırılan Bitcoin ATM’leri gibi kripto para ödeme yöntemlerini içeriyor.” Brifinge katılan muhabirlerden biri olan Sunita Sohrabji kişisel bir örnek paylaştı.

Sohrabji, “Kızım bisikletini Facebook Marketplace üzerinden satmaya çalıştı,” dedi. “İlk kez bir şey satıyordu ve birisi ona mesaj atarak bisikleti satın almak istediklerini ve Zelle aracılığıyla ödeme yapacaklarını, ancak önce bir Zelle işletme hesabı açması ve kendisine gönderdikleri hesaba 400 dolar yatırması gerektiğini, işlem yapıldıktan sonra bu paranın iade edileceğini söyledi. Tabii ki bu hiç gerçekleşmedi.”

“Slavic Sacramento muhabiri Elena Kuznetsova ise şunları ekledi: “Her gün aldığımız sayısız zamana duyarlı mesajlar, e-postalar, teslimatlar, son ödeme tarihleri ve hizmet faturalarıyla birlikte, özellikle de medyada, bugünlerde direnmeniz ve iki kez kontrol etmeniz gereken o kadar çok şey var ki.”

FTC Pazarlama Uygulamaları Bölümü Müdür Yardımcısı Kati Daffan ise “Zelle ve dolandırıcılık olaylarında finans kuruluşlarının rolü hakkında kongrede oturumlar düzenlendi,” dedi. “Bu şu anda açık bir soru. İnsanları bunu bize ve bankalarına bildirmeye teşvik ediyoruz. Bankalarının bu konuyu ele alış biçiminden memnun değillerse, Tüketici Finansal Koruma Bürosu’na da şikayette bulunabilirler.”

Nisan ayından bu yana yürürlükte olan yeni FTC Kimliğe Bürünme Kuralı uyarınca, bir devlet ya da işletmeyi temsil ediyormuş ya da onun tarafından destekleniyormuş gibi davranmak açıkça bir ihlaldir ve FTC’nin mağdurlara paralarını iade etmek ve dolandırıcılara karşı sivil cezalar uygulamak için federal mahkemelerde dava açmasını sağlar. “Yeni kuralın kullanıldığı ilk davamızda, ABD Eğitim Bakanlığı’na bağlıymış gibi davranan biri, tüketicileri onları aramaya ikna etmek için insanlara ‘Bu zamana duyarlı bir bildirimdir ve vergisiz kredi affı alabilirsiniz’ diyordu,” dedi Daffan.

Daffan sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha sonra devletle bağlantılı olduklarını iddia eden tele-pazarlamacılar, insanları bir borç hafifletme programına kaydolmaya ikna ediyor ve yüzlerce dolarlık yasadışı peşin ücret tahsil ediyorlardı.” “Davamız devam ediyor.”

Daffan, bir dolandırıcının belirtilerinin kurbanı hemen harekete geçmeye çağırmak; banka memuru ya da komisyoncu gibi birine yalan söylemesini istemek; tutuklama ya da sınır dışı edilme ile tehdit etmek ve para çekilmeden ya da transfer edilmeden telefonu kapatmamalarını söylemek olduğunu sözlerine ekledi.

Ayrıca iş dünyası ve devlet taklidi arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran “tag-team” dolandırıcılıkları da trend.

Fletcher, “Bu dolandırıcılıklar genellikle bir işletmenin kimliğine bürünerek başlıyor; örneğin, bankanız hesabınızda şüpheli harcamalar olduğunu söylüyor” dedi. “Ancak yanıt verdiğinizde durum hızla tırmanıyor. Hesaplarınız risk altında, bu yüzden sizi bir devlet kurumuna bağlıyorlar. Amaç, yüksek bir alarm duygusu yaratmak, sağlıklı düşünmenizi, dolandırıcılığı fark etmenizi ve telefonu kapatmanızı zorlaştırmaktır. “Ayrıca, artık pek çok dolandırıcılık, paralarını isteyen kuruluşlardan koruduklarına inanan kurbanları içeriyor.

“Birine ödeme yaptığınıza inanıyorsanız, sahip olduğunuz her şeyi verme konusunda temkinli davranacaksınız. Ancak paranızı koruduğunuza inanıyorsanız, hesabınızı boşaltma olasılığınız daha yüksektir ve bu dolandırıcılar kendilerini sizi bu sorun hakkında bilgilendiren ve sorunu çözmenize yardımcı olan biri olarak konumlandıracaktır,” diye devam etti Fletcher. “Artık saldırgan gibi davranmaları gerekmiyor.”

Dolandırıcılıktan kimlerin etkilendiğine dair pek çok yanlış kanı var,” diye ekledi. “Örneğin, daha az zeki ya da açgözlü değiller. Bu fikirleri ortadan kaldırmak gerçekten önemli, çünkü bunlar insanların dolandırıcılıktan nasıl kaçınacaklarına dair mesajlara açık olmalarının önündeki engeller… Her yaştan insan, toplumunuzda tanıdığınız insanlar.”

FTC 2021 yılında, 18-59 yaş arası yetişkinlerin dolandırıcılık nedeniyle para kaybettiklerini bildirme olasılığının yaşlı yetişkinlere göre %34 daha fazla olduğunu ve ortalama kaybın 500 $ olduğunu tespit etmiştir.

Bununla birlikte, yaşlı yetişkinler çok daha yüksek medyan kayıplar bildirmiştir: 70’li yaşlardakiler için 800 $ ve 80 yaş ve üzerindekiler için 1.500 $. “Dinleyicilerime her zaman şunu söylüyorum: lütfen farkında olun. Bunu yapmayın. Ben 69 yaşındayım ve 43 yıllık gazetecilik deneyimim var ve tamamen onların eline düştüm,” diyor iki yıl önce Bank of America’yı taklit eden dolandırıcılar tarafından aranan gazeteci Celina Rodríguez.

“Bir iPhone aldığımı söylediler, peki gerçekten ben miydim? ‘Hayır’ diye açıklamak zorunda kalmak çok utanç vericiydi” dedi. “Acelem vardı, bir radyo programı yapmam gerekiyordu ve panikliyordum. Bilgisayarıma girmelerine izin verdim ve onlara para gönderdim… Neyse ki Bank of America bilgisayarımı kapatmama yardım etti, IT gelip bilgisayarımı güvenli bir şekilde açtı ve ben de şifrelerimi değiştirdim.”

Rodriguez, “Sizi bu işe bulaştırma şekilleri inanılmaz,” diye ekledi. “Şu anda çok savunmasız durumdayız. Her gün her şeyin üstünde olsak da, biz de insanız ve hepimiz psikolojik hedef haline gelebiliriz.”

Dolandırıcılığa maruz kalanlar reportfraud.ftc.gov adresinden bildirimde bulunabilir ve sonraki adımları öğrenebilirler.