“Covid-19 vaka sayısı azaldı, bulaşılık azaldı”

“Covid-19 vaka sayısı azaldı, bulaşılık azaldı”

California San Francisco Üniversitesi Tıp Bölümü Başkanı, yeni COVID-19 vakalarının sayısının azaldığını, atık su bulaşıcılığının nispeten düşük olduğunu ve hastaneye yatışların azaldığını söyledi. ABD’de Covid-19’dan ölenlerin sayısının ise 250-300 kişi arasında değiştiği belirtildi.

Robert Wachter, “COVID’nin durumu, en azından söyleyebileceğim kadarıyla, son 3 yılda gördüklerimize kıyasla oldukça hafif ve dikkate değer ölçüde istikrarlı” dedi.

Wachter, San Francisco merkezli Ethnic Media Servis’i tarafından organize edilen bilgilendirme toplantısında Covid’in son durumu hakkında görüşlerini dile getirdi.

Son 18 ayda salgını yönlendiren yeni varyantlarla ilgili en büyük sürprizin, sürprizlerin olmaması olduğunu söyledi.

Wachter, adını Yunan alfabesinden alan Omicron varyantına atıfta bulunarak, “Aralık 2020’den bu yana hâlâ aynı Yunan harfi üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Mart ayından bu yana Dünya Sağlık Örgütü, “Arcturus” olarak da bilinen Omicron alt değişkeni XBB.1.16’yı izliyor. Varyant, öncekilere göre daha yüksek bir bulaşabilirliğe sahip ancak daha tehlikeli görünmüyor. Yeni tür, dünya çapındaki COVID-19 vakalarının yaklaşık %10’unu oluşturuyor. Onu alan kişilerin ateşi olma eğilimindedir ve bazılarının gözleri pembeleşir. Her iki semptom da çok uzun sürmez.

“Geçen yıl, yeni varyantların gerçekten biraz korkutucu olduğunu ve sonra o kadar da önemli olmadıklarını hissettiriyor. Ve bence, eğer geçmiş önsöz ise, muhtemelen bu en yeni varyantta olan şey bu, ”diyor Wachter.

COVID-19 kısıtlamaları ortadan kalkarken bile güvende kalın

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nde Profesör ve Tıp Bölümü Başkanı Dr. William Schaffner, tıpkı Wachter gibi kalabalık yerlerde hala maske takıyor.

“Nüfusumuzun çoğu COVID yaşadı. Pek çok insan aşılandı ve elbette birçok insan her ikisini de deneyimledi ve bu nedenle koruma seviyemiz çok yüksek ve bu Omicron varyantları yayılıyor ve daha hafif hastalık üretiyor gibi görünüyor” diyor Schaffner.

“Tedaviler, testler, alıştığımız tedaviler son 18 aydır olduğu gibi işe yarıyor. Bazı yönlerden en büyük değişiklikler politik ve sosyolojiktir. Wachter, “Kuralların ve kısıtlamaların büyük ölçüde ortadan kalktığı açık” diyor.

Amerikalılar, maske takmayı büyük ölçüde bıraktılar veya ihtiyaç duyarlar diye arabalarının aynalarına astılar.

Schaffner, gardımızı almamız gerektiğini söylüyor. Yaşlı ve bağışıklığı baskılanmış kişiler ile aşılanmamış kişiler, hastaneye kaldırılan COVID hastalarıdır. Savunmasız insanların aşı olması, güçlenmesi ve maske takması gerekiyor.

Schaffner, “Maskenin kalitesinin ve oturmasının önemli olduğu ortaya çıktı” diyor. N-95 maskesi, burnunuzun ve çenenizin çevresine güvenli bir şekilde oturur. Salgının ilk günlerinde onları bulmak zordu ve maske takmayla ilgili tartışmalar çok fazla kafa karışıklığı yarattı. Hastaneler ve enfeksiyon riskinin yüksek olduğu ve belirli kişiler için yüksek kaldığı diğer yerler dışında maske kullanımı artık zorunlu değil.

“Asıl meselenin sizi değil başkalarını korumak olduğu şeklindeki diğer eski mantra da yanlış. Başkalarını korumakla ilgili ama kesinlikle sizi de koruyor.

Bu olasılıksal. Enfekte olma şansını azaltır, “diyor Schaffner.

“Maskelemesek… Prezervatif bebekleri, maske bulaşıcı hastalıkları önler derdim. İkisini de giymekle ilgili birçok tartışma duyacaksınız. Ancak bu, işe yaramadıkları anlamına gelmez” diyor Texas A&M Üniversitesi Küresel Sağlık Araştırma Kompleksi Baş Viroloji Uzmanı Dr. Ben Neuman.

Arcturus varyantı muhtemelen oyun değiştirici değil

Neuman, Arcturus varyantının mevcut aşı suşlarından yeterince farklı olduğunu ve onlardan kaçma potansiyeline sahip olduğunu söyledi çünkü “Omicron’dan, Omicron’un Delta’dan farklı olduğu kadar farklı ve bu nedenle tıpkı Omicron dalgasının geldiğini gördüğümüz gibi, en azından bunun için potansiyel.

Wachter, yeni varyantın oyunun kurallarını değiştireceğini düşünmüyor. Her şeyden önce, yeterince insanın bağışıklığı var, bu nedenle süper yayıcı bir olay olasılığı pek olası değil.

“Aşı ve güçlendirici, son 18 aydır düşündüğümüz şekilde, oldukça iyi çalışıyor.” Wachter, Paxil’in hala oldukça iyi çalıştığını, ev testinizin hala oldukça iyi çalıştığını söylüyor.

“Çok hasta olma riski muhtemelen şimdi 3 yıl sonra olacağından farklı değil… bu yüzden hepimiz riskleri bir şekilde azaltırken hayatımızı olabildiğince dolu yaşamamıza izin veren stratejiler bulmalıyız. pratik ve sürdürülebilir. Ve bu, hepimizin üstesinden gelmeye çalıştığımız iki yıl öncesinden farklı” diyor.

Wachter ve Schaffner gazetecilere düzenli olarak desteklendiklerini söyledi. Grip, COVID-19 ve Solunum Sinsitiyal Virüsü (RSV) için birkaç ay içinde çıkacak yeni aşıları bekliyorlar.

Uzun dönemli Kovid

Yeniden enfekte olan kişiler için, özellikle kadınlar için uzun süreli COVID tehlikesi artıyor. Wachter’ın artık kitap yazan eski bir muhabir olan karısı uzun süredir COVID hastası ve onunla yaşamayı öğreniyor.

Yeniden enfekte olan kişiler için, özellikle kadınlar için uzun süreli COVID tehlikesi artıyor. Wachter’ın artık kitap yazan eski bir muhabir olan karısı uzun süredir COVID hastası ve onunla yaşamayı öğreniyor.

“Bir yıl önce, günlerini geçirme açısından hiçbir şekilde engelli değildi. Kesinlikle, birçok insan ondan daha kötü durumda, ”diyor Wachter. “Ama çoğu gün öğleden sonra bir ya da ikide bana mesaj atıyor ve duvara çarptığımı söylüyor. Biraz kestirmem gerekiyor. Daha önce bunu yapmak zorunda kalmamıştı.”