Bakan Bozkır akreditasyon uygulamasını böyle savundu: Bilmiyorum. Benim seçimim
Türkiye’de bir süredir bazı basın kuruluşlarına yönelik akreditasyon yaptırımı Washington Büyükelçiliği’nde de ilk kez uygulandı. Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın ABD temaslarının ardından Washington Büyükelçiliği’nde düzenlediği basın toplantısına Cihan Haber Ajansı, Zaman Gazetesi, Bugün Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu davet edilmedi.
ABD’nin başkenti Washington ziyareti kapsamında bir düşünce kuruluşunda konuşan Bakan Bozkır, Türkiye’de basın özgürlüğü ve Büyükelçilik’te düzenlenecek basın toplantısına yönelik sorulara muhatap oldu. Bakan Bozkır, bir gazetecinin kendilerinin neden elçilikteki basın toplantısına çağrılmadığını sorması üzerine “Bilmiyorum. Benim seçimim” cevabını verdi.
TÜRKİYE’NİN İMAJI ZARAR GÖRDÜ
Bakan Bozkır German Marshall Fund adlı düşünce kuruluşunda Trans-Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) konusunda bir konferansa katıldı. Türkiye’nin imajının son dönemde AB ve ABD’de zarar gördüğünü kaydeden Bozkır, bunun sebebini yanlış bilgilendirmeye bağladı.
Bir gazetecinin basın özgürlüğü probleminin itibarının zarar görmesine etkisini ve konferans sonrası bazı gazetecilerin neden elçilikte düzenlenecek basın toplantısına çağrılmadığını sorması üzerine Bozkır, Türkiye’de gazeteciler için özgür bir ortamın var olduğunu anlattı. Türkiye’de 7 bin gazete, 258 televizyon bulunduğunu, her türlü fikrin gazetelerde yazılabildiğini dile getiren Bozkır, “İnsanların Türkiye’de basın özgürlüğü yoktur demelerinden rahatsızlık duyuyorum” şeklinde konuştu.
“KRİTERLERİNİZ NELERDİR?” SORUSU
Açıklamalarının ardından aynı gazetecinin, “Yani basın toplantısına katılmakta özgür müyüm?” sorusuyla karşılaşan Bozkır, “O bir basın konferansı değil. Bazı seçilmiş gazeteciler ile bir çeşit sohbet.” dedi.
Bakan Bozkır daha sonra gazetecilerin “Onlar neden seçildi biz neden seçilmedik?” ve “Kriterleriniz nelerdir? Ben neden katılamıyorum?” sorularına muhatap oldu. Bozkır bu sorulara, “Bilmiyorum. Ben burada misafirim. Seçimler yapabilirim. Farketmez. Benim seçimim. Bazı ülkere birkaç gazeteci ile gidiyorum. Türkiye’deki tüm gazetecilerle gitmiyorum. Her defasında 4-5 gazeteci ile gidiyorum.” cevabını verdi.
“KONGRE’NİN MEKTUBUNU OKUDUM. İSİM GÖREMEDİM”
Bakan Bozkır’a 88 Kongre üyesinin imzasıyla ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye gönderilen ve Türkiye’de son dönemde basın mensuplarına yönelik tutuklamalar ile Zaman ve Samanyolu TV’ye yapılan polis baskınlarına değinilen mektup da soruldu.
Mektubu okuduğunu dile getiren Bozkır, “Herhangi bir isim göremedim.” cevabını verdi.
Kongre’ye 2 Şubat tarihinde gönderilen mektupta ise Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik derin kaygı duyulduğu belirtilerek, “Türkiye’nin çok satan günlük gazetesi Zaman’ın genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Medya Grubu’nun CEO’su Hidayet Karaca, 14 Aralık 2014’te soru işareti uyandıran suçlamalarla gözaltına alınınca, gözaltına alınan basın ve medya mensuplarının sayısı 29’a yükseldi.” ifadelerine yer veriliyordu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment