Related Articles
Almanya makamları: G-20’de Türk basınının durumu gündeme gelecek
Alman hükümeti, hafta sonu Antalya’da başlayacak G-20 toplantılarında Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili gelişmelerin de gündeme geleceği bilgisini verdi.
Federal hükümet heyeti içinden bir temsilci, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Rüşvet konularının görüşüleceği bir oturumda dolaylı olarak da olsa Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili gelişmeler de konuşulacak” dedi.
Federal Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü de “Alman Federal hükümeti, Türkiye’de basın özgürlüğü alanında yaşanan gelişmeleri büyük bir dikkatle takip etmektedir” açıklamasını yaptı ve Almanya’nın Türk hükümet yetkilileri ile görüşmelerinde basın ve ifade özgürlüğünü gündeme taşıdığını hatırlattı.
Federal hükümet sözcülüğü ise basın ve ifade özgürlüğünün Alman dış politikasının değerleri arasında yer aldığının altını çizerek “Değerler sorusu Alman dış politikasının bir parçası olarak değerlendirilmektedir” göndermesinde bulundu.
Türkiye’nin G20 zirvesinin ilk gününde akşam yemeğinde gündeme alacağı terörle mücadele ve sığınmacılar konusu ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Sözcülük, terörist olarak kabul edilenlerin IŞİD, Boko Haram ve Eş Şebab gibi terör örgütleri olduğunun altını çizdi. G20’de gündeme alınacak olan terörle mücadele konusunun Suriyeli sığınmacılar mevzusuyla ilgili olduğunu kaydeden sözcülük, kaçış yollarının engellenmesi için ilgili zirvedeki işbirliğinin önemine değindi.
MECLİS BAŞKAN YARDIMCISI ROTH’TAN KAYYUM TEPKİSİ
Türkiye’de İpek medya grubunun ardından başka gruplara da kayyum atanacağı iddialarına sert tepki gösteren Federal Meclis Başkan Vekili Claudia Roth, “Artık son yaşanan kayyum olaylarıyla ilgili ise eleştirilerde son noktaya ulaştık. Bunun için de Erdoğan karşısında eleştiril duruş sergilenmesi ve özgüvenle durulması lazım” dedi.
G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sığınmacı krizinden dolayı ‘şantajlar’ yapmasına izin verilmemesi gerektiğini de söyleyen Roth, “Avrupa ortak değerleri temel alınarak karşısına çıkılmalı ve sığınmacı krizinden dolayı da şantajlarına da boyun eğilmemesi gerekir.” şeklinde konuştu.
“G-20 ÖNCESİ TÜRKİYE OTURUMU YAPILABİLİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın politikalarını “demokrasi düşmanı politikalar” olarak adlandıran Federal Meclis Başkan vekili Roth, mensubu olduğu Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu’nun G-20 zirvesi öncesi basın ve ifade özgürlüğü konularının da ele alınacağı bir oturumun düzenlenmesi için Meclis Başkanlığı’na başvurabileceğini de kaydetti. Roth, bu konudaki kararın meclis oturumlarının imkânları dâhilinde müzakere edilerek kararlaştırılacağını ifade etti.
MERKEL’E ÇAĞRI YAPTI: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNU G-20’DE GÜNDEME GETİRİN
Hıristiyan Birlik Partili (CDU) Başbakan Angela Merkel ve Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan vekili ve Ekonomi/Enerji Bakanı Sigmar Gabriel’e çağrıda bulunan Roth, “Federal hükümet temsilcileri G2-0 zirvesinde Türkiye’deki ifade ve basın özgürlüğü konularını şimdiye kadar gündeme alınmasa da dile getirmeliler. Çünkü G-20 temel insan ve vatandaşlık haklarının garanti altına alınması için özel bir sorumluluk taşımaktadır. Almanya da bu alanda açıkça en önde yer almalıdır” şeklinde konuştu.
Özgür basına müdahalelerin “kabul edilemez” olduğunu söyleyen Roth, “Bu nedenle Türk sivil toplum kuruluşlarına şiddetle destek olunmaya devam edilmesi önemlidir” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment