Omurgadaki eğriliğe dikkat!
Omurgadaki eğrilik, çocukların hayatını tehdit ediyor. 18 yaş altı yaklaşık 2,5 milyon çocukta bu rahatsızlığın olduğunu belirten uzmanlar, hızla ilerleyen eğriliğin sırt ve bel ağrılarına, solunum yetmezliği, kalpte ritim bozuklukları ve depresyona kadar birçok sorun oluşturduğunu kaydediyor.
Omurganın üç boyutlu eğriliği sonucu oluşan skolyoz, özellikle çocukluk döneminde daha fazla önem kazanıyor. Sıklıkla karşılaşılan skolyozlar, daha çok 10’lu yaşlarda ortaya çıkıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nurullah Ermiş, “Omurgadaki eğrilik, özellikle gelişme çağındaki çocuklarda görülüyor. Bu durumda skolyoz eğriliği ilerlemeye başlıyor.
Erken ergenlik döneminde veya gelişmenin tamamlandığı dönemlerde kalıcı organ deformiteleri meydana geliyor. Bazı vakalarda kaburgaların yer değiştirmesi ile birlikte akciğer solunum kapasitesi, akciğerin bu durumuna bağlı solunum değişiklikleri ortaya çıkabiliyor. Bu durumda solunum sıkıntısı, akciğer enfeksiyonları, kronik ağrı ve psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Çok ileri vakalarda kalp problemleri söz konusudur.” diyor.
Ermiş, hastalığın belirtilerini şöyle sıralıyor: “Kalça ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik görülür. Kollar ile vücut arasındaki mesafenin eşitliği ve vücudun balansı bozulur. Baş bir yana, vücut bir yana savrulduğu için çocuklar bir bacaklarının daha uzun olduğu duygusuna kapılır. Göğüs kafesinde asimetri ve bir kürek kemiğinde tümsek gözlenebilir.”
Okul çantalarına dikkat!
Nurullah Ermiş, çocukların okul çantasının ağır olması ya da tek taraflı omuz askısı kullanılması halinde kas zorlanmalarına neden olduğunu açıkladı. Ermiş, “Özellikle boyun hızlı uzadığı yaşlarda tek el veya tek omuzla taşınan çantalar omurgada skolyoz gibi duruş bozukluklarına neden olabilir. Skolyoz hastalığı çocuklarda yanlış oturma, sürekli sırtın bir tarafında yük taşıma gibi nedenlerle ortaya çıkabiliyor.” diye konuşuyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment