FBI, Clinton’ın email soruşturmasını tamamladı

FBI, Clinton’ın email soruşturmasını tamamladı

Federal Soruşturma Ofisi (FBI), dışişleri bakanlığı döneminde, bakanlığın resmi e-posta adresi yerine kişisel hesabını kullanan Hillary Clinton hakkında yargılamasına kendilerince gerek bulunmadığını söyledi.

FBI Direktörü James Comey yaptığı basın toplantısı ile Clinton hakkında yürütülen soruşturmada, Adalet Bakanlığı’nın Clinton’ın yargılanmasını hakkında vereceği kararda kendilerinin “gerek olmadığı” yönünde görüş bildirdiğini ifade etti.

Clinton’ın 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adına yarışa katılabilmesi önündeki en büyük engellerden birisi de böylece kalkmış oldu.

Clinton, dışişleri bakanı olduğu dönemde kişisel e-posta hesabı üzerinden devlete ait gizli bilgiler içeren yazışmalar yaptığını bildirmişti. Clinton, ancak bu yazışmaların güvenli bir ortamda yaptığını ve gizli belgeleri de kişisel hesabından yazışmadığını savunmuştu. Ancak FBI Clinton’ın kişisel e-posta hesabı üzerinden yaptığı yazışmalarında 100’den fazla gizli belge buldu.

FBI Direktörü James Comey, basına soruşturmayı Amerikan Adalet Bakanlığı’na sevk ettiğini dile getirdi. Comey, Clinton’ın ve yanında çalışanların “aşırı dikkatsizce” hareket ettiğini ancak yargılanmasını gerektirecek bir durum olmadığını söyledi.

Comey, e-posta yazışmalarını şahsına ait adresinden yapması nedeni ile Clinton’ın yasaları ihlal etmiş olabileceğini fakat bunu kasıtlı yaptığına inanmadığını vurguladı. Comey, ‘‘Soruşturmamızda, Bakan Clinton ile mesai arkadaşları arasında gizli bilgilerin paylaşılmasını düzenleyen yasaları ihlal etme niyetinde açık bir delil bulamadık. Ancak buna rağmen, bilgilerin çok hassas, çok gizli olması nedeni ile işlemlerde (yazışmalarda) son derece dikkatsiz olduklarını ortada” diye konuştu.

Comey, Clinton’ın daha önce iddia ettiğinin aksine eski dışişleri bakanının yazışmalarda birçok farklı cihazı kullandığını dile getirdi.

Geçen Cumartesi Clinton, hakkında sürdürülen e-posta soruşturması nedeni ile FBI’ya 3 saatten uzun süre ifade vermişti.

Cumhuriyetçi Parti, Clinton’ın dışişleri bakanlığı döneminde Bingazi terör saldırısı ve e-posta olaylarından dolayı sürekli eleştiriyor, Adalet Bakanlığı’nın dava açmasını talep ediyor.

TRUMP’TAN ANINDA TEPKİ

FBI Direktörü Comey’in basın açıklaması ile Clinton’ın yargılanmasına gerek olmadığı sözlerine Cumhuriyetçi Parti’nin fiili başkan adayı Donald Trump anında tepki gösterdi.

Emlak milyarderi Trump, Twitter hesabından, “FBI Başkanı, sahtekar Clinton’ın ulusal güvenliğimizi tehlikeye attığını söyledi. Ama herhangi bir suçlama yok” dedi.

Trump ikinci tweetinde de ”Sistem çarpık. General Petraeus’ın başı bundan çok daha azına karşın derde girmişti. Bu, çok çok haksızca! Alışılageldiği gibi, çok kötü bir hüküm verildi” diye yazdı.

Eski Haber Alma Merkezi (CIA) başkanı general David Petraeus, 2012 senesinde evlilik dışı ilişkide bulunmuş ve hakkında ülke güvenliğini tehlikeye atma, başında bulunduğu kurumun gizlilik esasını ihlal etme suçlamaları karşısında istifa etmişti.

BUNDAN SONRA NE OLUR?

FBI, Clinton’ın yargılanması için Adalet Bakanlığı’ndan bir talebi olmayacağını bildirdi. Bu açıklama Clinton cephesinde derin bir nefes almaya yol açtığı şüphesiz.

Eğer FBI, yürüttüğü soruşturma hakkında dava açılmasını talep etseydi bu Clinton’ın başkan adaylığından çekilmesine kadar ciddi siyasi depremlere yol açabilirdi.

Clinton’a dava açılıp açılmaması yönünde son kararı Adalet Bakanlığı verecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.