Uzun vadede mutlu olmak, iyilik yapmaktan geçiyor
Kaliforniya Üniversitesi ve Kuzey Karolina Üniversitesi’nin yapmış olduğu araştırmaya göre uzun vadeli mutluluk manevi anlamda doyurucu işlerde yer almaktan geçiyor.
İki üniversitenin işbirliğiyle gerçekleştirilen bir araştırmaya göre güzel bir pasta yemek ya da hoş bir arabaya binmek insanları yalnız o an için mutlu edebiliyor. Bilim adamları bu hissi, mutluluk değil, ‘anlık tatmin’ olarak yorumluyor. Aç bir kimseye yardım etmek, ihtiyacı olana yardımda bulunmak, hayır işleri yapmak ise, uzun vadede hücrelerimiz üzerinde son derece pozitif bir etkiye sahip. Bir amaç uğruna yaşamak, hücrede bulunan kronik stresle ilgili genleri büyük ölçüde azaltıyor. Kısa süreli mutluluk anları, hücredeki stres genlerini arttırdığından, romatizmaya, kalp hastalıklarına neden oluyor. Böylece, kendilerine bir amaç edinenler, hem mutlu hem de sağlıklı; bir amacı olmayan ve anı yaşayanlar ise hem mutsuz hem de sağlıksız oluyor.
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırma ekibinin lideri Barbara L. Fredrickson yaptıkları çalışma hakkında, ”Günlük aktiviteler kısa süreli hazlar sağlasa da uzun vadede negatif fiziksel sonuçlar doğuruyor. Hücresel düzeyde bakarsak, vücudumuzun tepki verdiği tek bir mutluluk türü var, o da bir amaç uğruna yaşamak ve o amaca bağlı olmak” ifadelerini kullandı.
Üniversitenin internet sitesi üzerinden yayınladığı araştırmaya göre, manevi olarak doyucu işlerle meşgulseniz, ne sizin ne de hücrelerinizin mutsuz olması imkansız. Fakat tek arzunuz güzel bir yemek, lüks bir ev, pahalı bir tatilse, kendinizi mutluymuş gibi hissedeceğiniz anlar yalnızca yemeğinizi yerken, evinizi satın alırken ve tatildeyken geçirdiğiniz anlarınızla sınırlı kalacak. Yemek ve tatil bittikten sonra ise bıkkınlık ve sıkılma başlayarak depresyon ve stres baş gösteriyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment