Amerika’nın ünlü haber programı 60 Minutes, Hizmet’i inceledi
Amerika’daki en etkili haber programlarından biri olan 60 Minutes (60 Dakika), Hizmet Hareketi’nin dünyadaki eğitim faaliyetlerini ve son 10 yılda Amerika’da sözleşmeli devlet okulu (charter okulu) statüsünde açılan eğitim kurumlarına muhtemel etkilerini ele aldı.
Amerika’da ilgili eyaletlerin onayını alan girişimcilere devlet, öğrenci başına fon tahsis ediyor ve yerel mevzuatlara uygun çalışan charter okulları açma imkanı veriliyor. Leslie Stahl’ın imza attığı habere göre, Amerika’da Fethullah Gülen’in öğretilerini benimseyen ‘Türkiye kökenli göçmenler’ tarafından açılan charter okullarında matematik ve fen ağırlıklı eğitim veriliyor.
Söz konusu okulların eğitim başarılarına değinilen haber dosyasında, bunların ikisinin Newsweek dergisinin en iyi 10 Amerikan okulu arasında girdiği kaydedildi. Okullarda İslam dininin öğretilmediğinin altı çizilerek, öğrencilerin ileri teknoloji ile donatılmış sınıflarda uygulamalı olarak ders gördüğüne vurgu yapılıyor.
Bir sohbetinde söylediği, “Fizik, kimya, matematik ilmi tahsil etmek de bir ibadettir.” sözlerine atıfta bulunulan Gülen’in, cami yerine okul yaptırmayı tavsiye ettiği hatırlatıldı. Programda, Gülen’in bu gibi tavsiyelerinden ilham alan birçok insanın dünyaya açılarak, Türkiye’den Togo’ya; Tayvan’dan Texas’a binlerce okul açtığına vurgu yapılıyor.
30 BİN ÖĞRENCİ SIRA BEKLİYOR
Birçok kişiyle röportaj yapılan haber programında, Harmony okul zincirinin yöneticilerinden Julie Norton’ın görüşlerine de yer veriliyor. Norton, okullarında 20 bin öğrencinin eğitim gördüğünü kaydederken, 30 bin öğrencinin ise okula girebilmek için ‘bekleme listesinde’ bulunduğuna dikkat çekiyor.
Program yapımcısı Leslie Stahl, okullar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Türkiye’ye geldiğini de sözlerine ekleyerek, “Orada gördüm ki Gülen okulları ülkenin her yerinde var ve bu okullar eğitim kalitesi olarak en iyi okullar olarak nitelendiriliyor. Okulların birçoğu milyonlarca dolarlık yüksek teknolojiyle donatılmış. Kız ve erkek öğrenciler eşit şartlara sahip.” şeklinde izlenimlerini aktarıyor.
Programda ayrıca, Gülen’in eğitim faaliyetlerinin yanı sıra 60’lı yılların sonlarında genç bir imam olarak yapmaya başladığı vaazlarla, ülkenin orta sınıfının gözünü dünyaya açarak Batılı standartları tanımasında büyük rol oynadığının altı çiziliyor.
ABD’deki 26 eyalette Türkler tarafından işletilen charter okulu bulunduğu bildirilen haber dosyasında, okullara destek veren Amerika’daki Türk işadamlarından Alp Aslandoğan’ın, “Gülen, sosyal problemlerin uzun vadedeki çözümünün eğitimden geçtiğine inanıyor.” şeklindeki açıklamasına yer veriliyor.
Program yapımcısı Leslie Stahl’in, “Türkiye’den kalkıp gelerek ABD’de okul açmayı mantığım almıyor.” sözlerine karşılık Türk işadamı, Amerikalı ailelerin devlet okullarında özellikle fen bilimlerindeki yetersizlikten şikayetçi olduklarına ve Türkiye’den gelen kaliteli öğretmenlerin bu açığın giderilmesine katkı yaptığına işaret ediyor.
CBS, söz konusu charter okullarında bazı öğretmenlerin maaşlarının bir kısmını organizasyona geri vermesi gibi usulsüzlük iddiaları olduğunu bunların federal hükümetçe araştırıldığını gündeme getirdi. Haberde görüşlerine yer verilmeyen Amerikalı öğrenci velileri, CBS web sitesinde tepkilerini ortaya koyarak okullarını savundu. Bazı veliler, CBS’in, eğitim girişimcilerinin Türk ve Müslüman vasıflarını nazara vererek ayrımcılık yaptığını öne sürdüler.
DUNN: ÖĞRENCİLER ÇOK BAŞARILI
Okulları suçlayıcı bloglar bulunduğunu hatırlatan Leslie Stahl, Teksas Charter Okulları Birliği yetkilisi David Dunn’a ‘Sizce biraz İslamofobi söz konusu olabilir mi?’ diye sordu. Dunn, bunu onayladı.
Yapılan incelemeler sonucu okullarda İslam’ın kesinlikle öğretilmediğinin anlaşıldığını belirten Dunn, “Bana göre önemli olan okullardaki eğitim kalitesinin nasıl olduğu. Bu okullarda okuyan çocuklar matematik, fen bilimleri, İngilizce gibi temel derslerde başarılı sonuçlar alıyorlar mı? Buradaki öğrenciler bu derslerde çok başarılılar.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.
Öte yandan, Gülen’in Pensilvanya’da yaşadığı evin salonuna kadar gittikleri halde kendisiyle röportaj yapamayan televizyon ekibinin hayal kırıklığı haberlerine de yansıdı. Uzun yıllar kamu hizmeti ve içtimai faaliyetler yapmış olan Gülen için “halk içinde hiç görülmemiş ve sesi duyulmamış biri” nitelendirmesi ise ilginç bulundu.
’60 Minutes’ dosyası, Fethullah Gülen’in çok farklı bir İslam anlayışı olduğu, dinlerarası diyaloğu desteklediği, demokrasiye uyum gösterdiği yönündeki kanaatlere de yer verdi.
Dünyada etkisini her geçen gün artıran bir hareketin lideri olarak nitelendirilen Fethullah Gülen’in; dinlerarası diyalog ve özellikle de eğitim konularında sayısı milyonları aşan takipçilerine önemli tavsiyelerde bulunduğuna vurgu yapıldı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment