Güneşten korunmanın en etkili yolları
Güneşten korunmak için en etkili güneş kreminin nasıl olması gerektiğini biliyor musunuz? Sizce koruma faktörü yüksek olan güneş kremi mi yoksa geniş spektrumlu güneş kremleri mi daha yararlı?
En iyi güneş kremi cömertçe kullandığınız ve etiketteki talimatlara uyduğunuz zaman en etkili olandır. Mayo Clinic dermatoloji uzmanı, güneş kremlerinin içeriğini, krem türlerini ve daha fazlasını anlamanıza yardımcı öneriler sunarken, güneş kremlerinin zararlı olup olmadığını en iyisini bile kullanırken endişelenmeniz gerekip gerekmediğini açıklıyor.
Güneş kremleri hakkındaki bilgileri yenilemenin en iyi yolu nedir?
Güneşe karşı kendinizi korumak için ne yapacağınız konusunda büyük düşünün. Örneğin; güneşin zirvede olduğu saatlerde (sabah 10 ile öğleden sonra 2 saatleri arasında) güneşe çıkmayın. Bu süre içinde güneşin cilde zarar veren ultraviyole ışınları oldukça etkilidir.
Güneş kremi kullanmak aşırı güneşe maruz kalmayı körükler ve cilt kanseri riskini artırır mı?
Birçok uzman bu iddianın asılsız olduğunu düşünüyor. Araştırmalara göre, güneş kremi kullanmayla cilt kanseri riskinde artış arasında bir bağ olduğu ispatlanamadı. Diğer taraftan araştırmalar güneş kremi kullanmanın en ciddi cilt kanseri tipi olan melanom riskini azaltabileceğini gösteriyor.
Geniş spektrumlu güneş kremleri daha mı fazla korur?
Cildinize zarar veren iki çeşit UV ışını bulunuyor: UVA ve UVB. Geniş spektrumlu güneş kremleri sizi bu iki çeşit zararlı ışından da korumak için üretilmiştir. UVA ışınları kırışıklıklara ve lekelere neden olup cildinizi erken yaşlanmasına yol açıyor. UVB ışınları ise cildinizi yakıyor. Çok fazla UVA ve UVB ışınına maruz kalmanız cilt kanserine yol açabilir. En iyi güneş kremleri tüm UV ışınlarına karşı koruma sağlamalıdır.
En iyi güneş kreminin güneş koruma faktörü (SPF) kaç olmalı?
Teorik olarak en iyi güneş kremleri en yüksek SPF numarasına sahiptir. Tam olarak uygulandığında, 30 faktörlük güneş koruma kremi 15 faktörlük güneş kreminden daha fazla koruma sağlıyor. Fakat 30 faktör, 15 faktörün iki katı kadar koruyucu değil. 50 faktörden daha yüksek olan güneş kremleri UVB korumasında sadece küçük bir artışa yol açıyor.
Güneş kreminin genellikle uygun şekilde sürülmediğini ve yeterince kalın bir tabaka oluşturulmadığını unutmayın. Ayrıca yüzerken ya da terlediğinizde krem yok olur. Sonuç olarak en iyi güneş kremi bile şişenin üzerindeki SPF numarasından daha az etkili olabilir. Güneş kreminin koruma faktörüne bakmaktan çok sizi UVA ve UVB ışınlarından koruyan geniş spektrumlu güneş kremlerini tercih edin.
Güneş kreminin içeriğini bilmek zorunda mıyım?
Güneş kremleri UV ışınlarını emen ya da yansıtan filtreler içerir. Güneş kremlerinin iki temel türü bulunuyor: Organik ve inorganik. Organik olanlar UV ışınlarını emer ve onu az miktarda ısıya çevirir. Bu aktif içerik güneş kremlerinde kullanılan en yaygın gruptur. Organik kremler avobenzone, cinoxate, ecamsule, menthyl anthranilate, octyl methoxycinnamate, octyl salicylate, oxybenzone ya da sulisobenzone gibi maddeler içerir.
İnorganik kremler: Bunlar UV radyasyonunu yansıtır ve dağıtır. İnorganik güneş kremi titanyum dioksit veya çinko oksit içerir. Birçok geniş spektrumlu güneş kremi UVA ve UVB ışınlarını engellemek için iki içeriği birden kullanır.
Güneş kremleri vitamin de içerebilir. E vitamini sizi UV ışınına bağlı DNA hasarına karşı korur. C vitamini ise cildinizi güneş yanığından korumaya yardım eder.
Sinek kovucu: Sinek koruyucu içeren güneş kremlerini en az 6 saatte bir yenilemeniz önerilir. Bunu kullandıktan 2 saat sonra, yüzdükten ve terledikten sonra sinek kovucu içermeyen güneş kremi sürün.
Bazı güneş kremleri retinyl palmitate (A vitamini ya da retinolün bir şekli) içerebilir. Bu antioksidanlar serbest radikalleri (cilt hücrelerini parçalayan ve yaşlanmaya yol açan kararsız oksijen molekülleri) etkisiz kılan maddelerdir.
Bazı marka güneş kremleri diğerlerinden daha mı iyidir?
Ürünün markası ürünü nasıl kullandığınızdan daha az önemlidir. Genel olarak su geçirmez, geniş spektrumlu ve güneş koruma faktörü en az 15 olan güneş kremlerini tercih edin. Ayrıca güneş kreminin son kullanma tarihine dikkat edin, etiket üzerindeki talimatlara da mutlaka uyun.
Sprey güneş kremi mi yoksa güneş losyonu mu kullanmalıyım?
Kullanacağınız güneş kremi çeşidi size kalmıştır. Belirli güneş kremi türleri vücudun belirli bölümlerinde daha iyi görevini yapar. Kuru bir cilde sahipseniz özellikle yüzünüz için krem olanı tercih etmelisiniz. Anne-babalar çocukları için daha kolay uygulandığından sprey olanları tercih eder. Sprey güneş kremi kullandığınızda cilt üzerinde bir tabaka oluşturacak kadar bol miktarda kullandığınızdan emin olmalısınız.
Güneş kremi içeren kozmetik kullansanız da güneş kremi sürmeli misiniz?
Bu güneşte ne kadar süre kalacağınıza bağlıdır. Güneş kremi içeren nemlendirici, fondöten ya da dudak koruyucu kullanıyorsanız ve dışarıdaysanız 2 saatte bir makyajınızı yenilemelisiniz ya da ayrı bir güneş koruyucu kullanmalısınız. Dışarıda çok fazla zaman geçirmeyecekseniz, yüzünüzü yıkamadıysanız ya da gün boyunca çok terlemediyseniz güneş kremi içeren nemlendiriciyi sabahları sadece bir kez sürebilirsiniz.
Güneş kremi kullanırken unutmamanız gerekenler:
– Dışarıya çıkmadan en az 30 dakika önce bol miktarda güneş kremi sürün.
– Yüzünüz, kulaklarınız, elleriniz, kollarınız ve dudaklarınız da dâhil olmak üzere güneşe maruz kalacak tüm cilt yüzeyine güneş kremi sürün. Saçlarınız azsa veya hiç yoksa başınızın üzerine de krem sürün ya da şapka takın.
– Güneş kremini her iki saatte bir yeniden uygulayın. Yüzdükten veya çok fazla terledikten hemen sonra tekrar sürmeyi unutmayın.
– Kum, su, kar ve betonun güneş ışığını yansıttığını unutmayın. UV ışınları bulutların içinden de geçebildiği için hava bulutlu da olsa güneş kremi kullanın.
– Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra güneş kremi kullanabilirsiniz. Daha küçük çocukları mümkün olduğunca gölgede tutun.
– Sadece yaz aylarında değil yıl boyunca güneş kremi kullanın.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment