Yaz aylarında cilt bakımı nasıl yapılmalı?

Yaz aylarında cilt bakımı nasıl yapılmalı?

Yaşam Koçu Göknur Eser Türkmen, ısınan havaların etkisiyle cildin yapısında oluşan değişimler nedeniyle makyaj ve bakım alışkanlıklarının da değiştirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu aylarda cildiniz daha fazla yağ üretir, cilt gözenekleriniz açılır, güneş koruyuculara ihtiyacınız artar ve kullanılan bazı makyaj malzemeleri cildinizde leke ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir” dedi.

Türkmen, yaptığı açıklamada, sıcak havanın ciltteki yağ bezlerini etkileyerek cildin daha fazla yağ üretmesine neden olduğunu, bu durumun aşırı yağ üretimi olmayan ciltler için bu rahatlatıcı bir etkisi varken, normal ve normalden yağlıya giden ciltler için sorun haline gelebileceğini söyledi. “Artan yağ salınımı porların açılmasına, komedon oluşumuna hatta akne gelişimine bile sebebiyet verebilir. Isınan hava ile birlikte ciltte ter salınımının arttığı durumlarda hem yüzde hem de vücutta küçük sivilceler ya da cilt döküntüleri meydana gelir” diyen Türkmen, her iki durumda da yağ, ter ve ortam kirliliğinin tıkadığı cilt gözeneklerinin doğru ürünlerle arındırılmaya ve cildin yağ üretiminin dengelenmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

-GÜNLÜK ÜRÜNLERİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ-

Başta temizleyiciler olmak üzere kullanılan günlük ürünlerin gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Türkmen, şöyle konuştu:

“Yağ bazlı krem formunda temizleyiciler, cildin yağlanmasına ve porların tıkanmasına sebep olacağı için tercih edilmemelidir. Öte taraftan yıkama jeli ve sabunların cildi aşırı kurutan hammadde içermemesine dikkat edilmelidir. Cildin sabun hammaddeleri ile aşırı kurutulduğunda dengeyi sağlamak için daha fazla yağ üretimi yapacaktır. En doğrusu cilt tipine uygun içeriğinde sabun ve deterjan hammaddesi içermeyen, az köpüren, cilde içeriğindeki aktif maddeler ile nem sağlayan temizleyicilerdir. En iyi içerikler poli hidroksi asitleri (PHA), hyalüronik asit ve bitkisel ekstreler olarak sayabiliriz. Sıcak havalarda doğru şekilde temizlenmiş cilde hafif su bazlı antioksidanlarla desteklenmiş bir nemlendirici uygulayabilirsiniz. Hem hafif içeriği ile cilde rahatsızlık vermeyecek hem güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı cildi korumaya yardımcı olacaktır. Yaz aylarında en önemli günlük cilt bakım ürünü güneş koruyucu olmalıdır. Nemlendiriciden sonra ve makyaj ürünlerinden önce kullanılması önerilir. Her yıl incelerek koruyucu gücü azalan ozon tabakası sebebiyle bizde güneşten biraz daha fazla etkilenmekteyiz. Bir de güneşteki patlama ve fırtınalar eklenirse güneşin radyoaktif gücü cildimiz için inanılmaz düzeyde yıkıcı olmaktadır. Bu şartlar altında tüm yıl güneş koruyucu kullanımı önerilse de yaz aylarında ihmali geri dönüşsüz zararlar verebilir.”

-GÜNEŞ KORUYUCULARINA DİKKAT-

Doğal olarak yağlı, beyaz renk bırakan, porları tıkayan terle akan koruyucular tercih edilmemesi gerektiğini hatırlatan Türkmen, şunları ekledi:

“-İyi bir koruyucu SPF oranları yüksek suya ve tere uzun süre dayanıklı bir güneş koruyucu olmanın yanı sıra kullanıcıya bıraktığı hissinde konforlu olması gerekir. Bu konuda Avustralya kriterlerinde üretilmiş güneş koruyucuları özellikle üstün koruma kriterleri, uzun süre suya ve tere dayanıklı olmaları sebebiyle tercih edilmelidir.

-Güneş koruyucuyu doğru seçtikten sonra etkinliği sağlamak için doğru miktarda kullanmak gerekmektedir. Yüz ve boyun bölgesi için 1 çay kaşığı ürün kullanmak yeterlidir. Bu da yaklaşık 2 ml kadardır.

-Yaz aylarında makyaj malzemelerinin yağ içermemesine dikkat etmek gerekir. Bu durum hem cildin yazın artan yağ salınımını olumsuz etkilerken öte taraftan yağlı içeriklerin güneş hassasiyetine yol açması söz konusudur. Yağ molekülleri şeffaf kürecikler oluşturur ve bu küreler güneş ışınlarına mercek etkisi oluşturarak cildin yanmasına sebep olabilirler. Cilt lekelenmesinde bu tür makyaj ürünlerinin payı büyüktür.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.