Related Articles
Öfkeli çocuğu kontrol etmek için önce birey kendini kontrol etmeli
Ergenlik döneminde öfkeli çocukları ile iletişim kurmakta zorlanan anne babalara uyarı geldi.
Uzman Klinik Psikolog Dilek Kaymak Kısaer, çocukların öfkesini kontrol altına almak için önce anne babanın kendi öfkesini kontrol altına alması gerektiğini söyledi.
İncirli Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Ergenlik Dönemi Seminerleri’ne katılan Uzman Klinik Psikolog Dilek Kaymak Kısaer, “Dünyada ergen olmaktan daha zor bir şey varsa o da ergenlik çağındaki bir gençle iletişime geçmektir.” dedi.
Ailelerin, ergenlik çağına gelmiş çocukla iletişim kurma tarzında ve tutumlarında değişiklikler yapması gerektiğini vurgulayan Kısaer, şunları dile getirdi: “Bu dönemi sakin ve huzurlu bir biçimde çocuğunuzla birlikte ancak doğru iletişim kurarak atlatabilirsiniz. Ailelerin çoğu ‘Çocuğumuz bizimle hiçbir şeyi paylaşmıyor, gizliyor’ der. Gençlerin çoğu da ‘Aileme anlattığım zaman beni dinlemiyorlar, ne söylesem hemen tepki veriyor, kızıyor ya da nasihat ediyor. Beni anlamıyorlar, ben de hiçbir şeyi anlatmıyorum’ diyor. Onunla konuşurken geçirdiğiniz zamanın en az 2 katını onu dinleyerek geçirin. O konuşurken başka bir işle uğraşmadan, onunla göz teması kurarak onu dinleyin.”
ÖFKELİ ERGENLE İLETİŞİMİN YOLU
‘Öfkeli bir ergenle nasıl iletişim kurulabilir?’ sorusunu cevaplayan psikolog Dilek Kaymak Kısaer, sözlerini şöyle tamamladı: “Ergenler hata yapabilir, iyi bir anne baba olmanın yolu ergenler hata yaptığında doğru davranabilmektir. Çocuklarınız size öfkeyle bağırıp çağırıyorsa kendinize sormanız gereken soru ‘Bu davranışı kimden öğrendi?’ olmalıdır. Çocukların öfkelerini kontrol altına almak için önce kendi öfkemizi kontrol altına almayı öğrenmeliyiz. Çocuğunuz öfkesini dışa vuruyorsa soğukkanlılığınızı kaybetmeyin. ‘Benimle böyle konuşamazsın, kes sesini, odana git!’ şeklindeki konuşmalar bu öfkeyi daha da artırır. Onu sakinleşince dinleyebileceğinizi söyleyin. Sakinleştikten sonra onu dinleyip ‘Sen benim şunu-bunu yapmama kızmışsın’ şeklinde bir konuşmayla onu anladığınızı gösterdikten sonra kendi bakış açınızı ve duygularınızı paylaşın.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment