[FOTO GALERİ] Anadolu festivalinde kimi milletvekili gözleme açtı, kimisi öğrenci oldu
Los Angeles’ta düzenlenen Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’nin resmi açılış programına, Amerikalı ve Türk milletvekilleri katıldı. AK Parti milletvekili Gülşen Orhan, festivalde gönüllü kadınlarla birlikte gözleme açtı. ABD Temsilciler Meclisi ve Dış İlişkiler Komitesi’nin tecrübeli üyesi Michael Honda ise mesleğinin öğretmenlik olduğunu ancak festivalde gördüğü kültür zenginliği karşısında kendini öğrenci olarak hissettiğini söyledi.
ABD’de bu yıl dördüncüsü düzenlenen Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’nin üçüncü gününe ilgi yoğun oldu. Binlerce insanın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, yalnız Türkiye’deki farklılıkları aynı platformda buluşturmakla kalmadı, Amerika’nın farklı etnik kökenden gelen siyasilerini de bir araya getirdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün festival için gönderdiği iyi dilek mesajının okunması alanı dolduran katılımcılar tarafından yoğun alkış ile karşılanırken, program Türk ve Amerikalı milletvekillerin konuşmaları ile devam etti.
Van standında katılımcılara ‘Van Kahvaltısı’ ikramı ile başlayan üçüncü gün, festivalin resmi açılış programı ile devam etti. Programda kürsüye gelen ABD Temsilciler Meclisi ve Dış İlişkiler Komitesi’nin tecrübeli üyesi Michael Honda, kendisinin mesleğinin öğretmenlik olduğunu ancak festivalde gördüğü zenginlik karşısında kendisini öğrenci gibi hissettiğini belirtti. Honda, “Bu kadar zengin tarih, kültür ve medeniyeti bir arada görünce öğrenmem gereken çok şey olduğunu gördüm.” dedi.
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin bir diğer üyesi milletvekili Dana Rohrabacer ise festivalin düzenlendiği bölgenin kendi seçim bölgesi olduğunu hatırlattı. Rohrabacer, “10 yıl önce de Türkler vardı ama çok sessizdiler. Bugün ise Türkler ve Türk Amerikalılar her yerde. Biz sizlerin dostluğuyla ve ortak liderliğimizle daha güzel bir dünya kuracağız.” şeklinde konuştu.
Sözlerine Türkçe merhaba diye başlayan Kongre’nin bir başka milletvekili Loretta Sanchez, Amerikalıların göçmenlerden oluştuğunu, kendi ailesinin de bir göçmen olduğunu hatırlattı. Sanchez şöyle konuştu; “Amerika’ya gelen en şanslı göçmenler benim ebeveynlerim olsa gerek; zira her iki kızı da bugün federal milletvekili. Ben Türkleri, Amerika’ya gelen ilk göçmenlere benzetiyorum; onlar nasıl bu ülkeyi ileri taşımışlar ise bugünde bunu Türkler yapmaya başladığına şahit oluyoruz. Türklerin yükselişini görüyorum!”
ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi milletvekili ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ed Royce ise bütün kültürleri, medeniyetleri bir araya getiren gönüllülere teşekkür etti. Royce, “Hititlerden bugüne Anadolu’daki tecrübeyi burada yaşadık.” diye konuştu.
Türkiye’den festivale AK Parti, CHP ve BDP’yi temsilen 11 milletvekili katıldı. Her parti adına birer milletvekili konuşma yaptı. 400’den fazla gönüllünün görev aldığı festivalde AK Parti Milletvekili Gülşen Orhan da, gönüllü kadınlarla birlikte gözleme açıp halaya katıldı. Programda konuşan Orhan, Türkiye’nin demokrasisiyle, ekonomisiyle büyüdüğünü belirtip bu yüzün Amerika’da göründüğünü belirtti. Orhan, “Bir kıtadan başka bir kıtaya bu kadar kapsamlı organizasyonu yapmak kolay değil. Bu projeye gerçekleştiren tüm kardeşlerimize, gönüllülere ve fikir babalarına gönül dolusu sevgiler, saygılar. Türkiye Türküyle, Kürdüyle, Ermenisiyle, Lazıyla, Çerkesiyle bugün burada.” diye konuştu.
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Anadolu coğrafyasının binlerce yıldır biriktirdiği medeniyeti sergileme başarısını gösterildiğini belirtip Mardin’in cami ve kiliselerinin, Van’ın Ahdamar kilisesinin, Efes’in ve Sultanahmet’in minarelerinin festivalde bir arada görüldüğünü söyledi.
BDP Milletvekili Altan Tan ise konuşmasına Türkçe, Arapça, Kürtçe ve İngilizce selam vererek başladı. Festivalin Anadolu ismiyle yapılmasının önemli olduğuna işaret eden Tan, “Anadolu herkesin ortak vatanı. Onlarca medeniyet geldi geçti. Hiçbiri burada dışlanmamış. Anadolu bütün kültürlerimizin vatanı ise bu ruhu devam ettirmek lazım. Beni bu festivalde çok etkileyen hiçbir etnisiteye, vurgu yapmaması ve hepsini kabulüydü.” dedi.
“BURADAKİ ORTAM TÜRKİYE’YE DAİR UMUDUMU GÜÇLENDİRDİ”
Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan da festivalde farklı kültürlerin aynı kemer altında buluştuğuna dikkat çekip, “Bu kemerlerden geçmek herkese mutluluk veriyor. Bu dinler arası, insanlar arası beraberliğin en büyük örneği. Bunun kendi ülkemizde de oluşmasını diliyoruz. Festivalin amacının Türkiye’ye de yansımasını dilerim.” dedi.
Festivalde gördüğü havadan etkilendiğini belirten Ateşyan, ”Böyle bir ortamda insan kendisini nasıl iyi hissetmesin? Anadolu’daki tüm kültürler bir arada. Buradaki ortam Türkiye’ye dair umudumu güçlendirdi.” diye konuştu.
Hacı Bektaşı Veli Kültür Derneği Başkanı Dinçer Türkmen de festivalle ilgili şunları söyledi: “Asurlulardan modern Türkiye cumhuriyetine kadar topraklarımızın geçirdiği süreç burada çok uzak bir kıtada sizlerle buluşuyor. Bu bizim için çok büyük bir gurur. Ben de Hazreti Mevlana’nın sözleriyle 7 bin mil ötedeki dostlarımıza ‘ne olursan ol yine de gel’ diyorum.”
18 MAYIS COSTA MESA’DA RESMİ ANADOLU GÜNÜ İLAN EDİLDİ
Costa Mesa Belediye Başkanı Jim Riheimer, festivalin düzenlendiği 18 Mayıs’ı şehirde resmi olarak ‘Anadolu Günü’ ilan ettiklerini açıkladı. Kendisinin fazla yetkisi olamadığına ve etkinliği düzenleyenlere fazla bir katkı yapamadığından yakınan Riheimer, önce Türk bayrağı olan şapkasını kafasına geçirdi sonra da, “Benim de yapabildiğim ancak 18 Mayıs’ı Costa Mesa’da Anadolu Günü ilan edebilmek ve buradan da bunu sizlerle paylaşıyorum.” dedi.
ABD Kongre Üyesi Sanchez, Türk-Amerika ilişkilerine katsından dolayı Pacifica Enstitüsü Başkan Yardımcısı Atilla Kahveci’ye Kongre Beratı’nı takdim etti. ABD’li kongre üyeleri, 2,51 metre boyundaki dünyanın en uzun adamı Sultan Kösen ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Mehter Takımı da festivalde büyük ilgi gördü. Van kahvaltısından Ankara oyun havalarına kadar birçok kültürel öğenin sergilendiği etkinlikte, özellikle gün boyu cağ kebabı ile Maraş dondurma reyonlarının önünde kuyruk hiç eksik olmadı. Amerikalıların, döner, baklava, mantı, imam bayıldı, cağ kebabı, gözleme, tantuni, saç kavurma, künefeye ilgisi yoğun oldu.
16 ÇOCUĞU OLAN VE BİR TANE DE BEKLEYEN AİLE FESTİVALDEYDİ
Beş yaşındaki boncuk adlı Van kedisi Amerikalı çocukların ilgi odağı olurken, festivale 16 çocukları ile birlikte katılan David-Chris Cason çifti sahneye geldiğinde herkesin hayretlerini üzerlerine çekmeyi başardı. Yaşları 2 ila 24 arasında değişen çocuklarının yanı sıra bir çocuklarının da yakında doğacağı müjdesini veren David, hiç Türkiye’yi görmediğini ancak festivale gelmekten dolayı büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.
ÖMER FARUK TEKBİLEK ALANI DOLDURDU
Birbirinden güzel eserleri ekibi ile birlikte icra eden ünlü sanatçı Ömer Faruk Tekbilek, festival alanını dolduran binlerce insandan yoğun alkış aldı. Zaman zaman ilahi ezgilerle manevi esintilerin yoğun olduğu konserde Tekbilek, kendine özgü yorumu ve ney, bağlama resitalleri ile gönüllerde iz bıraktı. Akşam saatlerinde konserin başlamasına rağmen Tekbilek’i dinlemeye gelenlerin konser sonuna kadar kalmaları dikkat çekti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment