Balın faydaları saymakla bitmiyor

Balın faydaları saymakla bitmiyor

Op Dr. Adnan Bağrıaçık, arıcılıktan sağlanan ürünlerin insan sağlığı için son derece önemli olduğunu söyledi. Balın vücuttaki zararlı mikroplarla savaştığına, yaraları iyileştirdiğine, yorgunluk ve bitkinliğe iyi geldiğine dikkat çeken Bağrıaçık, polen ve arı sütü gibi ürünlerin de çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirtti.

Op. Dr. Adnan Bağrıaçık, arıcılıktan elde edilen ürünlerin insan hayatındaki etkisine ve insan sağlığındaki rolüne ilişkin bilgi verdi. Bal, arı sütü, polen, arı zehri, propolis ve balmumunun insan yaşamı ve sağlığı açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Bağrıaçık, balın faydalarını şöyle sıraladı: “Vücudumuzdaki zararlı mikroplarla savaşır. Yaraları, ülseri iyileştirir. Kansızlık (anemi) çekenler için çok faydalıdır. Çabuk enerjiye dönüşür, sporcular için en iyi enerji içeceği seçeneklerinden biridir. Yorgunluk, halsizlik ve bitkinliğe iyi gelir. Şerbeti ile gargara yapılırsa farenjit, larenjit gibi üst solunum yol enfeksiyonları için doğal pastil görevi yapar. Soğuk şerbeti ishale de iyi gelir. Ilık şerbeti ise kabızlığa iyi gelir.” dedi.

Balın bir miktar tuzla karıştırılarak içilmesinin balgam sökücü etkisinin olduğunu kaydeden Bağrıaçık, şöyle devam etti: “Kalp çarpıntısına, yüksek tansiyona iyi gelir. Damar sertliğine iyi gelir. kardilologlar için doğal bir ilaç gibidir. Karaciğer yağlanmasında ve yorgunluğunda faydalıdır. Özellikle fibromiyalgi gibi kas ağrılarında; ağrılı bölgeye sürülür, üzerine dövülmüş karabiber ekilirse ağrı kesilir. Sinirsel gerginliğe ve uykusuzluğa iyi gelir. Kozmetik ve güzellik sanayisinde önemli bir hammaddedir.”

‘POLEN, PROTEİN VE MİNERAL ZENGİNİ’

Polen ve faydaları hakkında da bilgi veren Bağrıaçık, “Protein, vitamin, mineralden zengindir.18 çeşit aminoasit, yüksek doz B,C,D,E vitaminleri içerir. Bu özellikleri kas gelişimine yardımcı olmasını sağlar. Vücut direncini artırır. İddialı bir cümle olacak ama bir canlının büyüyüp gelişebilmesi için günlük alması gereken her şeyi dengeli ve yeterli miktarda içinde bulunduran yegâne doğal besin maddesidir. Balın kaynağı, polenlerin analizi ile belirlenmektedir. Polen sade olarak veya da ılık süt veya taze meyve suyu ile vücuda alınabilir, midenin boş olması önemlidir. Bu nedenle kahvaltıdan en az 4 saat sonra alınır. Depresyon, halsizlik günde 2 kaşık polenle ortadan kalkabilir. Zihinsel – bedensel yorgunluklar için adeta bir sihirli formüldür. Çocukların beslenmesinde önemli yeri vardır. Sağlıklı gelişmelerinde katkıda bulunur. Salgı bezlerini, hormonal sistemi uyarır. Beyni geliştirir, zekâ performansınızı yükseltir. Sporcular için ideal bir takviyedir. Kanser hastalarına, karaciğer ve prostat hastalarına faydalıdır. Polende dikkat edilmesi gereken tek nokta : bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.” şeklinde konuştu.

‘ARI SÜTÜ VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIR’

Arı sütünün aminoasitlerce, A,B,C,D,E vitaminlerince ve minerallerce zengin olduğunu söyleyen Bağrıaçık, arı sütünün faydaları ile ilgili de şunları söyledi: “Yorgunlukları giderir, organizmayı canlandırır. Vücut direncini artırır. Damarlarınızın sağlığı için önemlidir. Bu özelliğiyle de cinsel gücü artırır. Çocukların kemik ve diş gelişimine katkıda bulunur. Güzellik sanayisinde; saçları canlandırıp kuvvetlendirme özelliğinden ve de hücre yenilemesi nedeniyle cilt bakımında tercih edilir. Bunama, alhzeimer, aşırı unutkanlık sorunları olanların denemesini tavsiye ederim.”

Arılar tarafından bitkilerden toplanan propolisenin yapısının yüzde 46 sı balsam, yüzde 27 bitkisel kökenli mum ve yüzde 15 flamon-flavonoidler olduğunu kaydeden Bağrıaçık, “Kemik erimesi, romatizma ve iltihabi hastalıklarda başarıyla kullanılabilir. Mide-bağırsak ülserleri ve hasarlarını onarır. Astım, bronşitin tedavisinde kullanılabilir. Kötü ağız kokusunu giderir.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.