Çocuklarınız için önerilen 10 aşı
Çocuklar için önerilen 10 aşı şöyle:
Hepatit B: Hepatit B aşısı, diğer aşılara benzemeksiniz bebek doğduğu anda yapılır. Çocuk 18 aylık olana kadar 3 doz yapılmış oluyor. Bu önleme projesi 1991 yılında başladı, eğer siz veya bir yakınınız 1991 yılından önce doğduysa eksik aşınızı yaptırın. Hepatit B viral karaciğer yetmezliğinin ve bundan dolayı oluşan ölümlerin bir numaralı nedenidir.
Rotavirüs: Bu aşının 2 versiyonu var: Rotarix ve RotaTeq. Rotarix 2 ve 4. aylarda 2 doz şeklinde uygulanırken Rota Teq ise 2,4 ve 6. aylarda 3 doz şeklinde yapılıyor. Aşıya rağmen çocuk rotavirüs hastalığına yakalanabilir. Rotavirüs ciddi anlamda sulu ishal, karın ağrısı, ateş, iştah ve su kaybına yol açar. Yetişkinleri de etkileyen hastalık çocuklarda daha tehlikelidir. Aşı sayesinde hastaneye yatışlar ve ölümler ciddi oranda azalıyor.
Difteri-Boğmaca-Tetanoz: DTaP aşısı 2 ay ile 6 yaş arasında çocuklara 5 doz şeklinde yapılır. Aşı difteri, tetanoz ve aselüler boğmaca hastalığına karşı yapılan üçlü aşıdır. Difteri hapşırma, öksürme ya da hastanın eşyalarına dokunma gibi yollarla kolayca bulaşan ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Tetanoz ise çeneniz dahil tüm kaslarınızı tutan ağrılı bir hastalıktır. Bu hastalık derin bir kesikle vücuda girer ve bu bakteri toprakta yaşar. Aselüler boğmaca da oldukça bulaşıcı olan bakteriyel enfeksiyondur. Hastalık kontrol edilemeyen öksürük nöbetlerine yol açar, hasta nefes almakta çok zorlanır.
Hib (Menenjit) aşısı: Bu aşının doz uygulaması biraz karışıktır. Aşının 6 haftalıktan 15 aya kadar 4 doz şeklinde uygulanması belirtilir. Ancak çocukta HIV gibi bir enfeksiyon varsa, kemoterapi alıyorsa daha fazla doz aşı yapılmalı. Menenjit çok ciddi bir çocuk hastalığıdır.
Pnömokok aşısı: Uzmanlar iki tür aşının PCV13 ve PPSV23 olmasını öneriyorlar. PCV13 tüm çocuklara yapılırken PPSV23 ise belirli yüksek risk grupları ile 65 yaş üstüne öneriliyor. PCV13, 2 ile 15 ay arasında 4 doz şeklinde uygulanır. Pnömokok aşısı vücudun farklı bölgelerinde ciddi enfeksiyon hastalıklarına neden olan bir bakteri türü olan pnömokoka karşı sizi korur. Bu hastalık, ağır zatürreye, kulak enfeksiyonlarına, sinüs enfeksiyonlarına, menenjite ve kanda bakteriye yol açabilir.
Çocuk felci: Çocuk felci aşısı 2 aydan 6 yaşa kadar 4 doz şeklinde uygulanır. Birçok Batı ülkesinde nadir görülmesine rağmen çocuk felci, az aşılama yapılan gelişmekte olan ülkelerde halen yaygındır.
Grip aşısı: 6 ay ile 8 yaş arasında çocuklar için grip aşısı yılda 1 ya da 2 doz şeklinde uygulanmalı. 8 yaşından büyük çocuklar yılda bir kez aşılanabilir. Bu aşı sizi gribe karşı korur. Grip oldukça bulaşıcı ve kreş, okul gibi kalabalık ortamlarda havada kolayca yayılabilen bir hastalıktır. Çocuklar gribi eve getirip evdeki kişilere de rahatlıkla bulaştırır.
MMR (Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak): Bu aşı 12-15 aylar arasında ve 4-6 yaş arasında olmak üzere 2 doz uygulanır. Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan kızamık, kalabalık ortamlarda yayılıp salgına neden olabilir. Kızamık enfeksiyonu ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, vücutta döküntülere yol açar. Bazen zatürre ya da beyin iltihabına neden olabiliyor. Kabakulak ise ateş, baş ağrısı, yorgunluk ile tükürük bezlerinde iltihap ya da şişmeye neden oluyor. Bu hastalık testislere de bulaşıp testis iltihabına yol açabilir. Uygun tedavi edilmediğinde ise kısırlık oluşur. Kızamıkçık da orta seviyede ve kısa sürelidir. Kızamıkçık vakalarının yarısında yüzde hafif kızarıklık başlar ve vücudun kalan kısmına yayılır. Bunun yanında boynun ve başın arkasındaki bezler iltihaplanır.
Su çiçeği aşısı: 12-15’inci aylar arasında ve 4-6 yaş arasında olmak üzere 2 doz olarak uygulanır. Vericella zoster virüsü su çiçeği ve ağrılı bir cilt hastalığı olan zona hastalığına yol açar.
Hepatit A: 12-24 ay arasında 2 doz şeklinde uygulanan Hepatit A aşısının iki dozu arasında 6-18 ay bulunmalıdır. Hepatit A kronik karaciğer hastalığına neden olur ve nadiren ölümcüldür. Gelişmekte olan ülkelerde hijyen koşullarının yetersiz olduğu ortamlarda görülür. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, buralarda 10 yaşından önce çocukların yüzde 90’ı bu hastalığa yakalanır. Hastalığın belirtileri ateş, ishal, karında rahatsızlık, iştahsızlık, koyu renk idrar ve cilt ile gözlerde görülen sarılıktır.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment