Gençler, iyilik için koşturuyor
Susuzluktan ölen Afrikalı çocuklar… Katarakt rahatsızlığı nedeniyle evladını göremeyen anneler… Afrikalı ailelerin ağır hayat şartlarına duyarsız kalamayan üniversiteli gençler, Selsebil ve 10 bin katarakt projeleriyle Kimse Yok Mu Derneği’ne güç veriyor.
Yaşları 18 ile 24 arasında değişen gençlerin bir kısmı Afrika’da su kuyusu açtırıyor, bir kısmı ışığa hasret kalan katarakt hastaları için seferber. Gençİz Akademi Derneği gönüllüleri, milyonlarca insanın susuzluktan hayatını kaybettiği Afrika’da su kuyusu açabilmek için ‘Selsebil Kuyuları Projesi’ni başlattı. Cemre Akademi Derneği de 10 bin kararmış dünyayı aydınlatmak amacıyla katarakt projesini hayata geçirdi.
Gençler, Kimse Yok Mu Derneği’nin desteğiyle sosyal sorumluluk projelerinin bir parçası oldu ve onlarca üniversite öğrencisi iyilik için koşturuyor. Pelin, Şeyma, Melike, Büşra, Sümeyye, Fatoş, Nurefşan, Elif, İrem ve onlarca Selsebil gönüllüsü. Her biri Afrika’da susuzluktan ölen çocukları kurtarmak için çabalıyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 1 buçuk milyar insan temiz suya ulaşamıyor. Hatta dakikada 15 kişi susuzluktan ölüyor. Bu verilere kayıtsız kalamayan gençlerin çabasını görenler de kayıtsız kalamıyor. Örneğin dört çocuğuyla hayat mücadelesi veren bir hanım, kaybettiği eşinin kendisine aldığı yüzüğü veriyor. Yahut Ankara’dan derneği arayan bir hanım, tek başına su kuyusu açtırmaya gücünün yetmediğini söyleyip Kimse Yok Mu’ya bağışta bulunmak istiyor. Eş dost akraba da ‘Ne kadar verelim?’ diye gençlere destek olmaya çalışıyor.
Yardımsever gençlerden bazılarının ismi ‘kuyucu’ya çıkmış. Melike’nin hocaları “Kuyuya çalıştığın kadar derslerine çalışsan notların yükselir.” diye espri yapıyormuş. Pelin ise ailesinden destek görmese de topladığı bağışlarla onlar adına bir kuyu açtırmak istiyor. Tanıştığı ilkokul öğrencileri bile harçlıklarını verip Afrika’daki çocuklara su götürmek istemiş mesela.
Selsebil projesiyle adını duyuran gençler, bağış yapanlara isim isim dua ediyor, Afrika’daki susuz çocuklar için adım atan herkesi dualarıyla kucaklıyor. Gençlerin hedeflerinden biri de bu konudaki duyarlılığı artırmak. Afrika ülkelerinde 4 bin-4 bin 500 dolardan başlayan fiyatlarla su kuyuları açılabiliyor. Bunun yanı sıra yaklaşık 50 bin dolarlık yatırımlarla su depoları ya da çeşmeler de yaptırılabiliyor. Kimse Yok Mu, destek olmak isteyen yardımseverlerin bağışlarını kabul ediyor. Gençİz Akademi de Selsebil projesinde Kimse Yok Mu’nun tecrübesinden istifade ediyor.
TIP ÖĞRENCİSİ SOMALİ’DE STAJDA
Cemre Akademi Derneği’nden Hülya, Şeyda, Eslem, Mine, Nurhan, Sümeyye, Merve, Rabia, Büşra da hayırda koşturan onlarca gönüllüden. Gençler her hafta kafa kafaya veriyor ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak için seminerler, kurslar düzenliyor. Ancak bir toplantıda sosyal sorumluluk projesi geliştirme fikri ortaya çıkıyor ve gençler, Kimse Yok Mu’yu ziyaret etme kararı alıyor. O ziyarette katarakt projesiyle tanışıyor ve bu projenin parçası olmak istiyorlar. Dernek yetkilileri gençlerin hevesini kursağında bırakmıyor. Hatta tıp öğrencilerinin Somali’de staj yapabileceklerini anlatıyorlar. 2. sınıf tıp öğrencisi Sümeyra, “Orada ebola vardır, ne işiniz var Afrika’da.” gibi tepkilerle karşılaşsa da kendisine sunulan fırsatı kaçırmak istemiyor ve çantasını yüklendiği gibi soluğu Somali’de alıyor. 10 günlük staj süresince katarakt ameliyatlarında asistanlık yapıyor, EKG çekmeyi, iğne yapmayı öğreniyor. Sümeyra, hafızasından bir türlü söküp atamadığı bir anı paylaşıyor: “10 yaşında bir kızı hastaneye getirdiler. Çocuk sabah trafik kazası geçirmiş ama onu akşam hastaneye getirmişler. Acil müdahale gerekiyor, çünkü çocuğun iç kanaması var ve kulağından kanlar akıyor. Bu beyin kanaması olduğuna da işaret. Biz müdahale etmek istiyoruz, ailesi ‘ameliyat olsun mu olmasın mı’ diye tartışıyor. Somalili hemşire çocuğu tutmamı istedi, o bir deri bir kemik kız çocuğunu kucağıma aldım. Hemşire sonda takmaya çalışıyor ama bir türlü beceremiyor. Çocuğun çığlıkları hastaneyi inletti. Aile çocuğunu aldı ve gitti. Çocuk büyük ihtimalle öldü.”
Hatıranın kataraktla bir ilgisi yok ancak ülkedeki sağlık sistemini izah etmesi açısından anlamlı.
ÇOCUKLAR ANNESİNİN GÜLÜŞÜNÜ GÖREMİYOR
Beyza da tıp öğrencisi ve katarakt projesinin en güçlü gönüllülerinden. Beyza, dört numara miyop olduğunu, lensleri olmadan çok zorlandığını anlatıyor: “Annemin gülüşünü görmek, kardeşlerimi oyun oynarken seyretmek beni çok mutlu eder. Denize bakınca huzur dolarım. Ama onlar hiç görmüyor. Kendimle kıyasladım ve bu oluşumun içinde olmaya karar verdim.” Beyza şimdilerde arkadaşlarını projeye dâhil etmek için canla başla çalışıyor.
Katarakt, güneş ışınlarının dik geldiği Afrika’da yetersiz beslenme ve kum fırtınalarının etkisiyle oluşuyor. Tedavisi oldukça kolay olan bu hastalığın Afrika’da binlerce insanın görme yetisini kaybetmesine neden olduğu biliniyor. Bazı bebeklerin ise doğuştan katarakt hastalığıyla dünyaya gelmesi, hastalığın ulaştığı boyutları gösteriyor.
Proje koordinatörü Âmine Betül, bir ameliyatın 100 dolara gerçekleştiğini hatırlatıyor ve “Oradaki karanlığın farkındayız.” diyerek herkesi destek olmaya davet ediyor.
Cemre Akademi Gençleri, “Bir insanın hayatını kurtarmak, ışık olabilmek sadece gözünü değil, gönül kapılarını da aralayabilmek için… Yoksulluğa, muhtaçlığa, kimsesizliğe, terk edilmişliğe bir ışık da sen yak!” diyor. 2008’de Darfur’a ilk ekiplerini gönderdiği günden bu yana Afrika’nın az gelişmiş ülkelerinde katarakt operasyonları gerçekleştiren Kimse Yok Mu, Sudan, Çad, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo, Kongo Cumhuriyeti ve Nijer’de 2014 Eylül ayı sonu itibariyle 30 bin 180 kişinin yeniden görme sevinci oldu. Cemre Akademi de haziran sonuna kadar 10 bin katarakt gönüllüsü toplamayı hedefleyerek Kimse Yok Mu’ya güç veriyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment