Yatsı namazıyla birlikte teheccüt namazı kılınabilir mi?
Şimdi kılarım diyerek son vakte bırakılan nice namazlarımız vardır. Bundan payını en çok alan ise yatsı namazı olsa gerek.
Sabah namazı vaktine kadar kılabilme imkânımızın olduğunu düşünmek belki de bu eğilimi artırıyor. Ancak hadis-i şerifler, namazları ilk vaktinde kılmanın müstehap olduğunu beyan ediyor. Sahih-i Buhari’de geçen hadis-i şerife göre Efendimiz (sas), en faziletli amelin hangisi olduğunu soran sahabiye, “Vaktinde veya vaktinin başlangıcında kılınan namazdır.” buyuruyor. Tirmizi’de geçen başka bir hadiste ise Efendimiz Hz. Muhammed (sas), “Namazların ilk vaktinde Allah’ın rızası, son vaktinde ise Allah’ın affı vardır.” diyor. Buna göre Hanefiler, yatsı namazını gecenin ilk üçte birine kadar geciktirmeyi müstehap, yarısına kadar geciktirmeyi mubah olarak görmüşler, gecenin yarısından sonra kılınacak yatsı namazı için ise mekruh demişler. Hanefi ulemasından bazısı buna tahrimen mekruh derken, diğer bazıları bunu tenzihen mekruh olarak görmüşler.
Sahih-i Buhari’de geçen bir rivayette Peygamber Efendimiz’in (sas) bu konudaki davranışıyla ilgili olarak “Yatsıdan önce uyumayı, ondan sonra konuşmayı (oturup sohbet etmeyi) hoş karşılamazdı, mekruh sayardı.” deniliyor. Hz. Ömer, İbni Abbas, İbn Ömer, İmam Malik gibi ulemanın çoğunluğu, yatsı namazını kılmadan uyumanın mekruh olduğunu söylemiş. İmam Azam, Hz. Ali ve Ebu Musa’nın bulunduğu bazı âlimler de uyuyup bir süre sonra uyanmayı itiyat haline getiren veya kendisini uyandıracak birisi bulunan kimselerin uyumasını mekruh olarak görmemiş.
Teheccüd namazı hakkında ise fukaha, bu namazı gecenin sonuna doğru kılmanın fazileti üzerinde durmuş. Teheccüd namazınının yatsıyı kıldıktan sonra uyuyarak ve gecenin yarısı geçtikten sonra kalkılarak ifa edileceği beyan edilmiş. Bir mazeretten dolayı yatsıyı kılmadan uyuyan kişi, gecenin yarısı geçmeden kalkarak yatsıyı kılabilir. Eğer yeniden kalkamayacaksa, teheccüd namazını da yatsıya müteakip kılabilir. Aynı şekilde yatsıyı kılmak için kalktığında, (mekruh olmakla birlikte) gecenin yarısı geçmiş olursa önce yatsı namazını, ardından da teheccüd namazını kılabilir. Hatta âlimlerimiz, devamlı teheccüd namazını kılan bir kişinin, geceleyin kalkamayacağından korkarsa, yatsıdan sonra teheccüd niyetiyle namaz kılıp uyuyabileceğini ve bu namazın teheccüd yerine geçeceğini de söylüyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment