Islak saçla dışarı çıkmak yüz felcine neden olabilir
Soğuk hava ve rüzgar, yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz yönde etkileyerek yüz felcine neden olduğu bildirildi. Uzmanlar, yüz felci sonrasında ağızdaki kaslar ve beyin fonksiyonları da olumsuz etkilediğini belirtti.
Memorial Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Murat Koç, yüz felcinin nedenleri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Yüz felcinin her yaşta görülebileceğini anlatan Dr. Murat Koç, şu bilgileri verdi:
* Her yaştan ve cinsiyetten insanların yüz felcine yakalanma riski bulunurken, özellikle soğuk ve rüzgârlı havalar bu hastalığa zemin hazırlamaktadır.
* Yüz felci, kulak arkasındaki kemiğin (temporal kemik) içinden geçen yüz sinirinin (fasial sinir) etrafında ödem veya enflamasyon olması sonucunda oluşmaktadır.
* Yüz felci geçirenlerin yüzündeki kaslar çalışamaz hale gelir ve hastalık, kulak arkasında ağrı ve uğultu şeklinde kendini gösterir.
* Yüz felci herkeste aynı belirtileri vermez.
* Yüz felcini hafif derecede geçirenlerde mimik ve kaslarda hareketsizlik ortaya çıkar.
* Yüz felcinin oluştuğu alana yakın gözünü kapatamayan hastanın dudağı sağlam tarafa kaymakta, hasta ıslık çalmakta zorlanmaktadır.
* Yüz felci olan bölgede, dilin yarısında tat duyusu kaybolurken, hastalığın daha ağır seyrettiği durumlarda; yeme ve içmede zorlanma, konuşmada bozukluk, aşırı sese duyarlı olma, gözyaşında ve tükürük salgısında belirgin derecede artış görülmektedir.
Dr. Murat Koç, kulak ağrısının yüz felcinin habercisi olabileceğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Yüz felci bazen kulak-boğaz enfeksiyonlarından hemen sonra da ortaya çıkmaktadır. Soğuk, kulağın arkasındaki kemiğin içinde ödem yani sıvı birikmesine ve iltihaplanmaya neden olmaktadır. Bu duruma ‘bell paralizisi’ adı verilir. Özellikle şiddetli kulak ağrısı yüz felcinin habercisi olabilir. Sadece yüz bölgesinin değil, kulağın arkasındaki kemiğin de korunması yüz felci riskini azaltır. Soğuk havalarda kalın giyinerek, kaşkol veya eldiven takarak beden korunabilirken, yüz bölgesi için bu durum daha farklıdır. Yüz bölgesi direk olarak havayla temas ettiğinden dışarıdan gelen herhangi bir müdahaleye karşı daha hassastır. Bu nedenle yüz felci en çok soğuk havayı sever ve kendini iyi koruyamayan kişileri seçer.”
“RÜZGÂR VE HAVA AKIMINA MARUZ KALMAYIN”
“Kış aylarında soğuğun fazla hissedildiği saatlerde dışarıya mümkün olduğunca çıkmamak gerekir” diyen Dr. Koç, “Yüzün direk olarak rüzgar veya cereyanda kalmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca banyo sonrası hemen dışarı çıkılmamalıdır. Özellikle saçlar ıslak bırakılmamalı ve iyice kuruduğundan emin olunduktan sonra sokağa çıkılabilir. Aşırı soğuk hava ve rüzgardan korunabilmek için kar maskesi, bere gibi aksesuarlar kullanılmalı ya da kapüşonlu montlar tercih edilmelidir. Kaşkol veya atkıyla boyun ve yüz bölgesinin büyük bir kısmı da korunmalıdır.” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment