Basit sandığınız unutkanlıklar alzheimer habercisi olabilir

Basit sandığınız unutkanlıklar alzheimer habercisi olabilir

Nöroloji Uzmanı Dr. Azad Koçkaya, unutkanlığın herkesin zaman zaman yaşadığı bir sorun olduğunu ifade ederek, “Stres, yoğun iş ortamı ve yorgunluk gibi faktörler yaşadığımız basit unutkanlıkların kaynaklarıdır. Basit sandığımız unutkanlıklarla karıştırdığımız alzheimer hastalığı ise yaşam kalitemizi düşürüp, sağlımız açısından ciddi boyutlara varabilecek önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır.” dedi.

Alzheimer sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görüldüğünü aktaran Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Azad Koçkaya, kadınlarda bu rahatsızlığın biraz daha sık rastlandığını dile getirdi. Dr. Koçkaya, şu bilgileri verdi: “65 yaşın üstündeki ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğü ortaya çıkmaktadır. 80-85 yaşın üzerindeki her iki kişiden birinde alzheimer görülmektedir. Ayrıca bu hastalık sadece 65 yaş üzerinde değil, kırk ve ellili yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir.”

Dr. Koçkaya, alzheimerin yaş ilerledikçe daha çok yeni bilgileri öğrenme güçlüğü ve unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşayan ve sonunda günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açtığını ifade etti. Koçkaya, bu hastalıktan korunmak için günlük yaşamımızda beyin kaynaklı bazı uyarılara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, alzheimer belirtilerini şöyle sıraladı: “Günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olmak (kişilerin adlarını, olayları hatırlayamamak). Gündelik işleri yapamamak (yemek yapamamak gibi). Kelimeleri bulurken zorlanmak. Tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamamak. Çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekmek. Hesap yapamamak, pratik düşünmede zorluk çekmek. Eşyaların yerlerini karıştırmak (koyarken başka yere koymak). Davranışlarda ve ruh halinde değişiklik. Karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlamak. Sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.