Çocukluktaki duruş bozuklukları, ileride büyük sorunlara yol açabilir

Çocukluktaki duruş bozuklukları, ileride büyük sorunlara yol açabilir

Turgut Özal Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Bakan, çocukların fiziki gelişimlerinin başladığı ve büyük ölçüde tamamlandığı 10’lu yaşlarda, duruş bozukluklarının sık görüldüğüne dikkat çekti.

Omurga eğriliklerinin (skolyoz, kifoz) de sıklıkla bu dönemde geliştiğini ifade eden Doç Dr. Bakan, “İyi bir duruş eğitimi çocukluk yaşlarından itibaren başlar. İleri yaşta görülen bel, sırt ve boyun ağrılarının kaynağı, yıllar öncesinde edinilmiş olan kötü duruş alışkanlıklarıdır.” dedi. Doç. Dr. Bakan çocukların; kendi boylarına uygun olmayan okul sıraları- çalışma masalarında oturmasının, sıraların-sandalyelerin bel desteksiz olmasının görme bozuklukları, aşırı kilolu olma ve omurga eğriliğinin gelişimine neden olabileceğini ifade etti.

AYAKTA VE OTURURKEN NASIL DURULMALI?

Doç. Dr. Bakan’ın verdiği bilgilere göre ideal ayakta durma pozisyonu baş dik, ileri ve geri eğiklik yapmaksızın, yanlardan bakıldığında kulaklar tam omuzlar hizasında olmalı. Göğüs dik durmalı bel ve boyundaki çukurluklar normalden fazla veya az olmamalı. Karın ve omuzlar dik olmalı, çökmüş gibi olmamalı. İdeal oturma pozisyonu ise yük her iki kalça üzerine eşit olarak dağılmalı, bel ve sırt dik olmalı. Oturulan yer yeterli yükseklikte olmalı, mümkünse ayakların direkt yerle teması olmamalı. Ayak altında 8- 10 santimetrelik bir yükseklik kullanılmalı. Çalışma esnasında öne eğilmeyi önlemek için masaya yakın oturulmalı. Sırt ve mümkünse baş, eğimi hafif arkaya bakan bir destekle desteklenmeli. Oturma yüksekliği ayarlanabilen, sırt ve boyun desteği olan sandalyeler kullanılmalı. Çalışırken öne eğilmemeli, ayarlanmış olan arkalığa sürekli dayanmalı ve dik oturmalı. Çalışma masasının yüksekliği kişinin boyuna uygun olmalı. Uzun süre aynı pozisyonda oturmanın anatomik sorunlara, şekil bozukluklarına ve ortopedik hastalıklara yol açacağı unutulmamalı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.