Yüksek lisans tezindeki ‘intihal’, senatörü makamından etti

Yüksek lisans tezindeki ‘intihal’, senatörü makamından etti

Montana eyaletinde siyaset tarihine geçecek ilginç bir olay yaşandı. Geçtiğimiz şubat ayında eyalet valisi tarafından boşalan senatörlük makamına atanan John Walsh’ın yüksek lisans tezinde kaynak göstermeden alıntı yapması kasım ayında yapılacak ara seçimde bu makam için tekrar aday olmasına mani oldu.

Demokrat Parti Montana senatörü olan John Walsh, kasım ayında yapılacak ara seçimlerde tekrar partisinden seçilebilmek için sürdürdüğü önseçim kampanyasına devam etmeyeceğini açıkladı.

Ocak ayında koltuğunu yerine seçilecek yeni senatöre terkedecek olan Walsh’ın yeniden seçilmek için sürdürdüğü yarıştan vazgeçmesine yüksek lisans tezinde kaynak göstermeden alıntı yapması neden gösteriliyor. Destekçilerine yaptığı kısa açıklamada Walsh, ‘‘Bana emanet olarak ABD senatörülüğü görevini verdiğinizden bu zaman hep işime odaklandım ve buradan seçim kampanyamı da bitirdiğimi açıklamak isterim’’ diye konuştu.

Walsh’a aday olmaması için eyaletin iki gazetesi ile Demokrat Parti içinden baskılar yapıldığı biliniyordu. 53 yaşındaki Walsh, 2007 yılında Pennsylvania eyaletindeki Harp Akademisi Koleji’nde yüksek lisans tezinde kaynak göstermeden alıntı yaptığını geçen ay ilk defa New York Times gündeme taşımıştı. Gazete, Walsh’un 14 sayfalık tezini başka bir kaynaktan atıf yapmadan aldığını yazmıştı.

Skandalın patlak vermesinin ardından Montana’da Demokrat Parti’nin önde gelen isimleri Walsh’dan senatör adayı olmaması için baskı yaptı. Demokratlar Walsh’un adaylığının eyaletteki diğer Demokrat adaylara (milletvekili ve yerel yönetim için) zarar vereceğini savunuyorlardı. Partisinin ve kamuoyunun baskısına daha fazla dayanamayan Walsh, perşembe günü senatörlük yarışından çekildiğini açıklamak zorunda kaldı.

Walsh’un tekrar aday olmaması üzerine bu koltuğu Demokratların tekrar kazanıp kazanmayacağı belirsizlik kazandı. Walsh, geçtiğimiz şubat ayında Başkan Barak Obama tarfından Çin’e büyükelçi olarak atanan Senatör Max Baucus’un yerine eyaletin Demokrat Patili Valisi Steve Bullock tarafından atanmıştı. Walsh senatörlüğe atanmadan önce Vali Bullock’un yardımcılığını yapıyordu.

Walsh’un adaylıktan çekilme kararından sonra Demokrat Parti’nin 20 Ağustos’a kadar yeni adayını açıklaması gerekiyor. Montana’daki seöantörlük seçimini halihazırda milletvekili olan Cumhuriyetçi Steve Daines’in kazanması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.