Ramazan’dan sonra tüketilen enerjisi yüksek besinler vücutta yağ olur
Dr. Yusuf Kaya, Ramazan ayında oruç tutanlarda metabolizmanın yavaşladığını hatırlatarak, “Bayramda ve sonrasında enerjisi yüksek besinler tüketilirse, vücut bu besinleri harcamayarak yağ olarak depolayacaktır.” dedi.
Dr. Yusuf Kaya, Ramazan Bayramı öncesi beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Kaya, Ramazan boyunca değişen beslenme düzeninin, bayramda tüketilen yiyeceklere, miktarlarına ve öğün sayısına dikkat etmeyi gerektirdiğini söyledi. Ramazanda metabolizmanın yavaşladığına dikkat çeken Kaya, “Bayramda ve sonrasında enerjisi yüksek besinler tüketilirse vücut bu besinleri harcayamayarak yağ olarak depolayacaktır. Ayrıca, bayramda kan şekerini kontrol altında tutmak da önemlidir. Özellikle yağlı ve tatlı besinleri yoğun olarak tüketme, kalp krizinin tetiklenmesi başta olmak üzere kalp, tansiyon ve şeker hastaları gibi kronik hastalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle bayramda ve sonrasında sağlıklı beslenmeye önem vermek ve sürdürmek son derece önemli” dedi.
Ramazan ayının ardından öğün atlamamaya, 3 ana, 2 ara öğün şeklinde beslenmek gerektiğini ifade eden Kaya, şöyle konuştu:
“Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemeli. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal gibi tatlı besinler, yağlı yiyecekler ve hamur işlerinden uzak durulmalı. Çok miktarda şeker ilave edilmiş besinler kan şekerini ani yükselttiği için sağlıklı bir seçim değildir. Bayramda tatlı yenebilir fakat aşırıya kaçmamak ve tüketilecek tatlının türü çok önemlidir. Kızartma ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlı tercih edilmeli, ayrıca bayramda ikram edilen şekerin, çikolatanın yanına fındık, ceviz, kuru kayısı ve kuru incir ilave edilebilir. Ramazanın metabolizmaya en önemli etkilerinden biri de sıvı alımının azalmasıdır. Vücudun sıvı tüketimini normal temposuna dönebilmesi için bolca su içilmesi gerekir. Ayrıca bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment