Yuvada mutluluğun şifresi
Bir psikiyatr “Bana getirilen çocukların yüzde 80’inde hiçbir problem çıkmıyor. Problem anne babada.” diyor ve aslında çocuk eğitiminin annenin karnında başladığını ifade ediyor.
Zekanın yüzde 35’inin anne babadan kalıtım yoluyla, yüzde 20’sinin annenin hamilelik döneminde, yüzde 45’inin ise doğumdan sonraki yetişme tarzına göre şekillenir. Günümüzde pek çok çocuk, ailesinin yanlış davranışları sebebiyle, sevildiğini maalesef hissedememektedir. Çocuklarımıza olan sevgimizi, gözlerle, sözlerle, dokunarak, dinleyerek ve ilgiyi odaklayarak gösterebiliriz.
Gelin ve damat ile kayınvalide ve kayınpederlerin akrabalık ilişkileri ve sosyal münasebetleri, yapay olmaktan çıkıp, içten ve candan olmalıdır. Erkek tarafı, artık bizim de bir kızımız oldu diye sevinirken, kız tarafı da artık bizim bir oğlumuz oldu diye mutlu olmalıdır. Çünkü aslında ‘kayın peder’ demek ‘kâim peder’ demektir. “Kaim” kelimesi, başka bir şeyin yerine konan ve yerine geçen, ayakta duran ve var olan gibi anlamlara geliyor. Buna göre kâim peder, babanın yerine geçen anlamına gelmektedir. Kayın valide de ‘kâim valide’, annenin yerine geçen demektir. Bu sebeple eşler, kayın validelerini öz anne diye bilmeli ve öyle candan davranmalı ki, ilişkiler daha samimi tesis edilsin.
Biz evlilikte ve aile yuvasında huzur ve mutluluğun şifresini, 4S ve 2Z formülüyle izah ediyoruz. 1-Sevgi, 2- Saygı, 3-Sabır ve 4-Sadakat. Devamında ise, zerâfet ve ziyafet. Bu değerler, birbirine sıkı sıkıya bağlı altı katlı bir bina gibidir. Bunlardan birini çekip alırsanız, o bina ayakta kalamaz. Sevgisiz saygı, saygısız da sevgi olmaz. Sabır ve sadakat de birbirini tamamlar.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment