GDO’lu ürünler kanseri artırıyor

GDO’lu ürünler kanseri artırıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof.Dr. Mustafa Solak, GDO’lu bazı ürünlerin kolon, meme ve prostat kanserini normal bitkilere oranla yüzde 400, 500 oranında artırdığını yayınlarda gördüklerini söyledi. Rektör Solak, “Bazı bakterilere karşı, bitkilere antibiyotik dirençli gen veriliyor. Hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin daha az ya da geç işe yaramasının sebebi bu olabilir” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Solak, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) üretiminin etkilerini anlattı. Uzmanlık alanı genetik hakkında bilgiler aktaran Prof. Dr. Mustafa Solak, GDO’lu ürünlerin tüketilmesinin insan genetiği üzerindeki etkilerine dikkati çekti. İnsanların besin ihtiyacının giderilmesi, yetersiz alandan daha çok ürün alınması amacıyla başlayan ‘Yeşil Devrim’in başarısızlıkla sonuçlandığını kaydeden Prof. Dr. Solak, “2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra başlayarak dünyada çok sayıda kimyasal ve haşere öldürücü ilaç kullanıldı. Toprak çok hor kullanıldı. Dünyayı besleyecek ürün miktarına ulaşılamadı ve ‘yeşil devrim’ hüsranla sonuçlandı. Bunun sonucunda GDO’lu ürünlerle gıda ve tarım arazisi açığı kapatılmaya çalışıldı” dedi.

BAZI ÜRÜNLER KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Gen diziliminin değiştirilmesi ya da kendi doğasında bulunmayan başka bir genetik karakterin kazandırılması yoluyla elde edilen organizmaların GDO olarak tanımlandığını açıklayan Prof.Dr. Solak, küp şeklinde karpuz ve sarı renkli pirinci örnek gösterdi. İlk GDO’lu ürünün raf ömrü uzatılmış domates olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Solak, bu ürünün 1996’da piyasaya sürüldüğünü hatırlattı. GDO’lu ürünlerin insanda metobolik etkileri olabileceğine değinen Rektör Solak, “Toksik etkisi olabilir. Özellikle belirli ürünlerin kolon, meme ve prostat kanserini normal bitkilere oranla yüzde 400, 500 artırdığını yayınlarda görüyoruz” diye konuştu. Prof. Dr. Solak, GDO’lu ürünlerin metabolik açıdan alerjik etkileri olduğunu, bu etkilerin özellikle yeni doğan ve emzirilme dönemindeki bebeklerde görüldüğünü açıkladı.

ANTİBİYOTİKLER TEDAVİ ETMİYOR

Bazı bakterilere karşı bitkilere antibiyotik dirençli gen verildiğine değinen Prof. Dr. Mustafa Solak, hastalıkların tedavisinde antibiyotiklerin daha az ya da geç işe yaramasının sebebinin bu olabileceğini söyledi. Dünya genelinde GDO üretim alanlarının 1998’de 2-3 milyon hektar olduğunu açıklayan Rektör Solak, bugün bu rakamın 148 milyon hektara ulaştığını belirtti.

GDO’lu olarak üretilen bitkilerin yüzde 90’ının soya, mısır, pamuk ve şeker olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Solak, patates, domates, çeltik, buğday, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı ve bazı balık türlerinin artık GDO’lu olarak yoğunlukla üretildiğini anlattı. Türkiye’de GDO üretimiyle ilgili net bir rakam telaffuz edilemediğine işaret eden Prof. Dr. Solak, özellikle ABD’de mutfaklara giren sebze, meyve ve tahıl ürünlerinin yüzde 70’inin GDO’lu gıdalar olduğunu söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.