Hürriyet Gazetesi Amerika’da yayın hayatına son verdi
Yaklaşık 31 yıldır Amerika’da dağıtılan ve son 8 yıldır da basılarak okurlarına ulaşan Hürriyet Gazetesi artık ABD’de basılıp dağıtılmayacak.
1981 yılından itibaren dağıtımı, 2004 yılından itibaren de baskısı New York’ta yapılan Hürriyet gazetesi dün ABD’de son baskısını yaptı ve bugün yayınlanan son sayısıyla yayın hayatına son verdi. 2003 yılında yayına başlayan gazetenin www.hurriyetusa.com internet sitesinin de bugünden itibaren yayınına son verileceği açıklandı. Hürriyet gazetesinin New York’ta Manhattan’da bulunan bürosunun da kapatıldığı çalışanlara bildirildi. Hürriyet gazetesinde 40 yılı aşkın bir süredir çalışan ve gazetenin en kıdemli çalışanlardan biri olan ABD temsilcisi gazeteci-yazar Doğan Uluç ise emekliye ayrıldı.
ABD’nin çeşitli eyaletlerinde yaşayan Türklere abonelik sistemiyle 30 yılı aşkın bir süredir ulaştırılan gazete, Türklerin yoğun olarak yaşadığı New York, New Jersey ve Connecticut eyaletlerinde ise çeşitli satış noktalarından satın alınabiliyordu. Hürriyet gazetesi, 1 Kasım 2004 tarihinden itibaren günlük olarak New York’ta basılıyordu.
Hürriyet gazetesinin ABD’de baskı, dağıtım ve internet sitesinin yayınının durdurulmasının ardından konuyla ilgili ANKA’nın sorularını cevaplayan Hürriyet Gazetesi ABD Temsilcisi Doğan Uluç, Hürriyet Gazetesi ve gazetenin internet sitesinin yayınının durdurulduğu ve gazetenin Manhattan’da bulunan bürosunun bugünden itibaren kapandığını söyledi. Uluç, Hürriyet gazetesinin ABD baskısının elektronik medyaya karşı giderek kan kaybettiğini ve İstanbul’da bulunan gazete yönetiminin Hürriyet’in yeniden yapılanma politıkasına paralel olarak bu gelişen zararı önlemek amacıyla yayının durdurulması kararı aldıklarını söyledi.
DOĞAN ULUÇ’TAN SON YAZI ‘ELVADA YENİ DÜNYA’
Hürriyet gazetesinde en uzun süre çalışan kalemlerden biri olan gazeteci yazar Doğan Uluç, bugün yayınlanan “Elveda Yeni Dünya” başlıklı son yazısında Hürriyet gazetesinin yayınlarının ABD’de durdurulduğunu okuyucularıyla paylaştı.
Uluç, veda yazısında, şu ifadelere yer verdi:
“Geriye dönüp bakıyorum, 1981’den 2012’ye 31 yıl geçmiş. Bu tarih Türk basınında bir ilki vurguluyor. 1981 yılında New York ve Washington’da Hürriyet’in düzenlediği Cumhuriyet Bayramı balolarında salonlar dolusu kalabalık, özel baskısıyla Yeni Dünya’daki Türklere yılın 365 günü haber hizmeti veren Hürriyet’e alkış tuttu. Hürriyet’in Frankfurt tesislerinde basılan Amerika özel baskısı, her gün uçakla New York’a taşındı. Aradan 23 yıl geçti. Hürriyet, ‘Amerika’da Türk’ün Gözü, Kulağı ve Sesi’ sloganıyla 2004’te New York’ta basılmaya başlandı. Cumhuriyet Bayramı baskısına ‘Merhaba Yeni Dünya’ diye başlık attık. 1981’den 2012’ye geçen dönemde yazılı, görüntülü ve elektronik basın benzeri görülmemiş bir değişim sürecine girdi. Daktilo yerini telekse terk etti, ardından telefoto, bilgisayar, anında yazı-resim, telsiz haberleşmesi yapabilen cep telefonları iletişim piyasasına girdi. Dünyada olup bitenleri bir kaç tuşa basarak bilgisayar ekranlarına taşımak mümkün oldu. Bu süreçte koşullar değişti. Habere ulaşma giderek ucuzlaşırken ABD’de yaşayan Türklere gazete servisi masrafları sürekli arttı. Elektronik basın, yazılı basına rakip oldu. İletişim teknolojisi yakalanamaz hıza ulaştı. Gelişimin baş döndürücü temposundan biz de payımızı aldık. Neticede 30 yılın sonunda Hürriyet’in Amerika baskısını durdurma kararını aldık. Bugün itibariyle yayınımıza son veriyoruz. Okurlarımızla hep iyi ilişkiler kurduk. Okurlarımız doktor, avukat, seyahat acentesini Hürriyet’te buldu. Çevrelerinde olup bitenleri bize aktararak gönüllü muhabirliğimizi yaptılar. Pek çok haberimizin kaynağı okurlarımız oldu. Amerikalı Türkler için de zor bir ayrılık olacak 30 yıldan sonra. Sekiz yıl önce ‘Merhaba Yeni Dünya’ çağrımızı şimdi ‘Elveda Yeni Dünya’ diye değiştirirken boğazım düğümleniyor. Daha fazla yazmak içimden gelmiyor. Veda mektubu yazmak çok zor. Hoşçakalın.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment