Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu Washington’da toplandı
Türkiye ile ABD arasındaki Ekonomik Ortaklık Komisyonu (EOK) toplantısı, Washington’da yapıldı.
İki ülke arasında 2002 yılından bu yana düzenli olarak yapılan EOK toplantılarının dokuzuncusu, TC Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşler Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Gücük ve ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez’in eş başkanlığında gerçekleştirildi.
Türkiye ile ABD arasındaki ekonomi, ticaret ve yatırım ilişkilerinin karşılıklı olarak geliştirilmesi ve üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesi gibi konuların ele alındığı toplantının ardından sonuç bildirisi yayımlandı.
Yapılan açıklamada, EOK toplantılarının, ”Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi”nde (ETSİÇ) belirtildiği gibi, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ortaklığın güçlendirilmesindeki kilit unsur olduğu vurgulanarak, son toplantının iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların genişletilmesine yönelik devam eden taahhütleri yansıttığı kaydedildi.
EOK’un 9. toplantısında, iki ülkenin işletmeleri arasındaki bağların genişletilmesi, işbirliği ve inovasyonun spesifik alanlarda geliştirilmesi ve ortak ticari fırsatların teşvik edilmesine yönelik imkanların araştırılmasına odaklanıldığı ifade edilen açıklamada, iki ülke temsilcilerinin sektörel işbirliği, ticaret ve yatırım gibi geniş ölçekte birçok konuyu ele aldığı kaydedildi.
İş ve enerji alanında işbirliğinin artırılması…
Sonuç bildirisine göre, bu kapsamda, işletmeler arasındaki bağların genişletilmesi, girişimcilik ve inovasyonun teşviki ve birçok konuda işbirliği alanlarının çoğaltılmasına yönelik spesifik adımların atılması ele alındı.
Bu noktada heyetler, ABD-Türkiye Yatırım Forumu konusunda görüş alışverişinde bulunurken, KOBİ’ler, Küresel Girişimcilik Programı ve Yeni Bir Başlangıç için Ortaklık Programı konularında işbirliğine devam etme kararı aldı.
Enerji sektöründe işbirliğini geliştirme fırsatlarının değerlendirildiği toplantıda heyetler, Türkiye’nin enerji sektöründeki ABD özel sektör yatırımları konusu ile Türkiye’nin enerji kurumları ile ABD hükümetinin diyaloğunun artırılmasının teşvikine yönelik çabaları konuştu.
Türkiye’deki endüstri bölgelerinde enerji verimliliğini artıracak Sıfıra Yakın Bölge projesi gibi enerji faaliyetlerine yönelik işbirliğinin başarılı olduğu konusunda mutabakata varılan toplantıda, yeni işbirlikleri için potansiyel alanlar da görüşüldü.
Altyapı, eczacılık, tarım ve üçüncü ülkelerde işbirliği…
Sonuç bildirisine göre, İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinin geliştirilmesinde iki ülkenin birlikte çalışmasına yönelik yeni adımların değerlendirildiği toplantıda, heyetler, İFM eylem planı üzerinde Türkiye’nin kat ettiği mesafeyi gözden geçirdi ve daha fazla işbirliği yapılabilecek spesifik alanlar ve Türkiye’nin finansal sektör yabancı yatırımları için cazibesinin artırılmasına yönelik potansiyel işbirlikleri üzerinde konuştu.
Altyapı ve iletişim teknolojileri alanlarının geliştirilmesinin teşvikine yönelik işbirliğinin de ele alındığı toplantıda, özellikle Kuzey Afrika ve Sahraaltı Afrika olmak üzere, üçüncü ülkelerde ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi konusunda işbirliği taahhüdünde bulunuldu. Heyetler, Arap Baharı ülkelerinin geçiş süreçlerinin desteklenmesi yönünde iki ülkenin atmakta olduğu adımları değerlendirdi. ABD, Türkiye’ye, ”Geçiş Sürecinde Bulunan Arap Ülkeleri için Deauville Ortaklığı”na bölgesel ortak olarak sağladığı katkılardan dolayı şükranlarını sundu.
Eczacılık sanayisindeki yatırım ve ticaretin geliştirilmesinin de görüşüldüğü toplantıda heyetler, bu alanda ikili ticaret ve yatırımların artırılmasına yönelik atılan adımlardaki ilerlemeleri gözden geçirdi.
Toplantıda, tarım ürünlerinde daha fazla ikili ticaretin teşvik edilmesine yönelik geliştirilen politikaların önemine vurgu yapıldı ve tarım ürünlerindeki ticaretin iki taraf için de önemine işaret edildi.
Toplantıda, heyetlerin gelecek yıl Türkiye’de toplanmasına karar verildi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment