Kadına şiddet Avrupa’nın da kanayan yarası
Türkiye’de gündemden düşmeyen kadına şiddet, Avrupa’nın da kanayan yarası. Her beş kadından birnin şiddet mağduru olduğu Belçika’da soruna dikkat çekmek amacıyla ‘Ellerini Çek, Cinsel Tacize Son’ adlı bir kampanya başlatıldı.
Ülke çapında, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü” vesilesi ile farklı kampanyalar ve eylemler düzenleniyor. Belçika’nın başkenti Brüksel’in en işlek hatlarından birinde yapılan tramvaya pembe giydirme eylemi dikkat çekti. Kampanyada kadına yönelik cinsel istismarın yanında şiddet, hakaret ve psikolojik baskıya da son verilmesi çağrısında bulunuldu. Kampanyanın açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Joëlle Milquet, kadınların başlattığı çalışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, aralarında Brüksel Bölge Hükümeti Devlet Bakanı Emir Kır’ın da bulunduğu dört farklı bölgesel bakan da kampanyaya destek vermek için açılışta hazır bulundu. Giydirilen tramvayla şehir turu yapan bakanları kalabalık bir gazeteci grubu izledi.
Emir Kır “25 Kasım vesilesiyle kadına yönelik şiddeti bir kez daha gündeme alacağız. Bunun için Başkent Brüksel’de kadına karşı şiddetle mücadele için yeni bir kampanya başlattık. Tramvayı giydirerek bunu görünür hale getirmek istiyoruz. Amacımız, kadınlara karşı şiddetin önüne geçebilmek. Bu bilinci toplumda oluşturmalıyız. Kadınlar toplumun yarısını oluşturuyor, erkekler kadar aynı haklara sahipler.” şeklinde konuştu.
“Hiç kimsenin kadına el kaldırmaya hakkı yok.”
Türkiye’de kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olmaya devam ettiğine dikkat çeken Emir Kır, “Ancak bu sorun Avrupa’da da yaşanıyor. Kimse zannetmesin ki kadına yönelik şiddet sadece işçi tabakasında, yabancı uyruklu insanlarda görülüyor. Avukatlar, doktorlar da eşlerine şiddet uyguluyor. Bu herkesin ortak sorunu. Kadınlar fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Bugün yetkililer olarak kadınların yanında olduğumuz mesajını vermek bir araya geldik. Hiç kimsenin kadına el kaldırma hakkı yok.” sözleriyle kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye’de ya da az gelişmiş toplumlarda görülen bir olgu olmadığının altını çizdi.
25 Kasım, Dominik Cumhuriyeti’nde 1960’da yaşanan acı bir olay sonrasında, 1985 yılında “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü” ilan edilmişti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment