Çin’de ilk Amerikan üniversitesi açıldı

Çin’de ilk Amerikan üniversitesi açıldı

Çin’in Şanghay şehrinde ilk Amerikan üniversitesi açıldı. ABD’nin New York Üniversitesi (NYU), Şanghay’daki Doğu Çin Normal Üniversitesi (East China Normal University ECNU) ile Shanghai New York Üniversitesi’ni (NYU Shanghai) kurdu. Bilim-sanat ve araştırma üniversitesi olarak açılan üniversite, öğrencilerinin yarısını Çin’den almayı hedefliyor.

Çin medyasındaki haberlere göre, resmi açılışı 15 Ekim’de yapılan ve tüzel bir kişiliğe sahip olacak üniversite aynı zamanda iki ülkenin ortaklaşa kurduğu ilk yükseköğretim kurumu oluyor. Üniversitenin kampüsü Şanghay’ın Yeni Pudong bölgesindeki Lujiazui Finans ve Ticaret Merkezi’nde bulunuyor.

NYU Shanghai’ın Üniversite rektörü Yu Lizhong, ilk öğrenci grubunun 300 lisans öğrencisi olacağını ve yarısını Çin ana karasından alacaklarını söyledi. Yeni eğitim yılının sonbaharda başlayacağını kaydeden Rektör Yu, öğrencilerinin yüzde 40’ını da yurt dışından almayı hedeflediklerini belirtti.

Çin medyasında çıkan haberlere göre, Çin Milli Eğitim Bakanlığı da yabancı bir ülkenin Çin’de üniversite kurmasını olumlu karşıladı.Çinli öğrenciler bu üniversiteye ülkedeki üniversite giriş sınavına göre yerleşirken, yabancı öğrenciler için ise Çin’deki diğer üniversitelere girişte uygulanan şartlar geçerli olacak.

Öğrenciler mezun olduktan sonra ise New York Üniversitesi’den diploma alırken, NYU Shanghai’dan ise diploma ve okul bitirme derecesi olmak üzere iki belge alacak. Çin’deki üniversitelerden mezun olan öğrencilere kırmızı renkli diploma (Biyezheng) ve yeşil renkli okul bitirme derecesi (Xueweizheng) veriliyor. Çin’de diplomadan daha çok okul bitirme derecesi önemli görülüyor ve bu belge olmadan mastır ve doktora yapılamıyor.

Üniversite rektörü Yu’nun verdiği bilgilere göre, üniversitenin öğrenim ücreti Çin ana karasından gelecek öğrenciler için yıllık 100 bin yuan (yaklaşık 16 bin dolar) dolar olacak. Yu, bunun ABD’de bir üniversite için ödenen ücretten daha az olduğunu söyledi. Üniversitenin gelecekteki hedefi ise 3 bin kadar Çinli ve yabancı öğrenciye ulaşmak.

Çin’deki eğitim reformuna katkısı tartışılıyor

NYU Başkanı John Sexton NYU Shanghai’ın Çin’in eğitim reformlarının bir parçası olduğunu söyledi. Rektör Yu ise Çin eğitim reformlarının tamamıyla ortak kurulan üniversitelere dayanmaması gerektiğini vurguladı. Çin 2011 yılında Orta ve Uzun Vadeli Eğitim Reformu ve Kalkınma Modeli taslağı sunmuş ve burada yüksek öğretimin uluslararasılaşması yönünde çağrıda bulunulmuştu.

2011’de 340 bin Çinli öğrenci yurt dışına gitti


Resmi rakamlara göre 2005 yılında yurt dışına 120 bine yakın Çinli öğrenci eğitim için giderken, geçen yıl bu rakam 340 bin oldu.Bu sayıya son zamanlarda 70 bin liseli öğrenci dahil oldu. Son 30 yılda ise Çin’den yurt dışına giden öğrenci sayısı ise 2,2 milyon. Çin Eğitim Bakanlığı’na göre yurt dışında okuyan Çinli öğrenci sayısı son bir yılda yüzde 19,19 arttı. Bu yılın sonunda 400 bin Çinli öğrencinin yurt dışına eğitim için gitmesi bekleniyor. Bu durum başka gelişmiş ülkelerin de iştahını kabartıyor. Başta ABD, Kanada ve Avustralya olmak üzere çok sayıda ülke Çinli öğrencileri çekmek için çabalarını arttırıyor. Almanya gibi Avrupa ülkeleri de son yıllarda Çin’den öğrenci çekebilmek için strateji geliştiriyor. Sadece Almanya’da 23 bin Çinli öğrenci var ve rakam ülkedeki yabancı öğrenci sıralamasında ilk sırada.

Beyin göçüyle mücadeleye yardımcı olacak

Çinli uzmanlar, NYU Shanghai’ın Çin’den beyin göçünün engellenmesine de yardımcı olacağını dile getirdi. Çin Küreselleşme Merkezi direktörü Wang Huiyao öğrencilere seslenerek, “Batı eğitimi almak için yurt dışına gitmek zorunda değilsiniz. Dünya çapında üniversiteler bizim kapımıza geldi.” şeklinde konuştu.

  Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.