RTÜK, Doktor Öz’ün tanıttığı zayflama hapı reklamına ceza yağdırdı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), ”African Mango” adlı ürünle ilgili çeşitli yayın kuruluşlarına 172 müeyyide kararı verdi, gizli reklamla ilgili 216 müeyyide kararı uyguladı.
Kurul’dan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında RTÜK Başkanı Davut Dursun’un, African Mango adlı ürünü ”zararsız” bulduğuna ilişkin haberler üzerine açıklama yapma gereği duyulduğu belirtildi.
RTÜK’ün 2012’de African Mango adlı ürünü, Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tüm uyarılarına rağmen endikasyon belirterek tanıtan 12 kuruluşa ceza verdiği ifade edilen açıklamada, söz konusu ürünün reklamlarını, 6112 sayılı Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu’nun, ticari iletişim hizmetlerinin yanıltıcı olmaması ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemesi gerektiğine ilişkin maddesine aykırı bulunduğu bildirildi.
RTÜK kararlarından sadece ilkinin oy çokluğuyla, diğer müeyyide kararlarının başkan ve üyelerinin oy birliğiyle alındığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
”Oy çokluğuyla alınan ilk müeyyide kararında Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, ‘söz konusu ürünün risk grubunda olduğuna dair elde herhangi bir veri bulunmadığı’ gerekçesiyle karşı oy kullanmıştır. Üst Kurul Başkanlığı tarafından Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile kurulan temaslar sonucunda, söz konusu ürünlerle ilgili veri ve tespitlerin Üst Kurulla paylaşılması sağlanmıştır. Bunun sonucunda bazı gıda takviyelerinin, haricen uygulanan jel, krem, maske, şampuan ve losyonlar ile çeşitli tıbbi cihazların, kilo verdirici, cinsel performans artırıcı, sigara bıraktırıcı, hastalıkları önleyici, tedavi edici, iyileştirici etkileri olduğu iddiasıyla radyo ve televizyon yayınlarında tanıtılmasının önlenmesine yönelik önemli adımlar atılmıştır.
Bu kapsamda 6112 Sayılı Yasanın 9/6/c maddesini ihlal eden çeşitli yayın kuruluşları hakkında 172 müeyyide kararı verilmiştir. Yasanın gizli reklamla ilgili 9/3 maddesi kapsamında da Üst Kurulca 216 müeyyide kararı uygulanmıştır. Ayrıca Üst Kurul tarafından kamuoyuna ve yayın kuruluşlarına yönelik olarak yapılan açıklamalarda, ilgili bakanlıkların yazıları ve yönlendirmeleri çerçevesinde, markaları ilan edilen ürünlerle sınırlı kalınmaksızın endikasyon belirtilerek yapılan tüm ürün reklam ve tanıtımlarıyla ilgili olarak yasal işlemler tesis edileceği ısrarla vurgulanmıştır.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment