Mısır’da ‘sivil itaatsizlik’ çağrısı yankı bulmadı
Mısır’da Mübarek rejiminin sona ermesinin birinci yıldönümünde yapılan ‘sivil itaatsizlik’ çağrısı halk arasında yankı bulmadı.
‘Tahrir gençliği’ olarak ün salan grupların ‘askerî yönetime baskı oluşturmak’ amacıyla gerçekleştirdiği kampanya sönük geçti. Mübarek karşıtı gösteriler sırasında her gün yüz binlerce kişinin doldurduğu Tahrir Meydanı dün büyük ölçüde boş kaldı. Birkaç bin kişilik bir grup ise Savunma Bakanlığı önünde gösteri yaptı. Halk günlük yaşantısına devam ederken, başta Tahrir olmak üzere ülke genelinde dükkânların açık olması dikkat çekti. Ordu ve güvenlik birimlerinin aldığı önlemler sonucu ülke genelinde çok ciddi olaylar yaşanmadı. Toplu taşıma araçları, trenler ve metrolar normal seferlerini sürdürdü, resmî kurumlar da günlük işleyişini aksatmadı. Eylemlere desteğin düşük olmasında başta Müslüman Kardeşler ve Selefiler olmak üzere büyük grup ve partilerin çağrılara karşı çıkmasının büyük bir etkisi oldu. Ezher Şeyhi Şeyh Ahmet Tayyib ve Kıpti lider Papa 3. Şenuda’nın da bu eylemlere destek verilmemesini istemesi, önceki gün cuma namazı sonrası yapılan çağrılar, Mısır’ın önemli bir günü sakin geçirmesinde önemli rol oynadı. Son aylarda izlediği politika ve meydanlardan uzak durmasıyla ‘ordu yanlısı bir politika izliyor’ eleştirilerine maruz kalan Müslüman Kardeşler, bundan sonraki sürecin parlamento bünyesinde yürümesi gerektiğini, aksi takdirde ülkenin kaosa sürükleneceğini belirtiyor.
Bu arada Yüksek Askerî Konsey, Müslüman Kardeşler’in ‘parlamento sivil bir kabine atamalı’ şeklindeki çağrısını reddetti. Konsey tarafından yapılan açıklamada, Kemal Genzuri’nin başbakanlığındaki kabinenin, haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar iktidarda kalacağı belirtildi.
Müslüman Kardeşler’in iki numaralı ismi Hayrat Şatır, yaptığı açıklamada, ekonominin gittikçe kötüye gitmesi ve artan güvensizlik ortamından dolayı acil olarak parlamentonun atadığı bir hükümetin devreye girmesi gerektiğini ifade etmişti. Ancak uzmanlar, perde arkasında Konsey olduğu sürece atanacak hiçbir hükümetin bağımsız çalışamayacağının altını çiziyor. Müslüman Kardeşler’in Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Halk Meclisi seçimlerinde sandalyelerin yaklaşık yüzde 42’sini kazanmıştı. İkinci ayağı hafta içinde yapılacak olan Şûra Meclisi seçimlerinin ilk turunda da HAP ezici bir çoğunlukla birinci parti olmuştu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment