Ropdöşambır sokağa çıktı
Erkek giyim yapan birçok tasarımcı, koleksiyonuna kruvaze ceketleri şıklık ve lüks görünüm sağladığı için dahil ediyor. Ancak bu sezon bazı tasarımcılar kruvaze ceketleri ropdöşambır silüetine bürüyor ve ‘zengin sabahlığı’nın evlerden dışarı çıkmasını sağlıyor.
Bu sezon oversize yani bir beden büyük duran manto ve kabanların çok trend olduğunu daha önce yazmıştım. Bu trendle birlikte 2014 kışında öne çıkan bir detay daha var. Özellikle de erkek giyimini olduğundan daha şık, lüks ve heybetli gösteren bu trend: Kruvaze. Yani giyimde sağ ve soldan gelen iki parçanın geniş bir biçimde üst üste kapanması. Kimi zaman düğmelerle, kimi zaman da düğmesiz…
2013 kışıyla birlikte yükselişe geçen kruvaze modası bu sezon erkek giyiminde bambaşka silüetlerle karşımıza çıkıyor. Eskiden daha çok klasik parçalarda gördüğümüz bu trend, şimdilerde spor kıyafetlerde de sıklıkla kullanılıyor. Birçok modelde kruvazelere ekoselerin eşlik ettiğini görüyoruz. Geçtiğimiz yıl Bottega Veneta, Calvin Klein, Hermes, Tommy Hilfiger gibi yüzlerce markanın koleksiyonunda rengârenk kruvaze ceketlere rastlıyorduk. Şimdi de benzer görüntüler var ancak bu sezon kruvazelerin en ilginç kullanımı ropdöşambırı anımsatan tasarımlarda saklı. Ropdöşambır birçoğunuzun bildiği gibi kaba tabirle ‘zengin sabahlığı’. 17 ve 18. yüzyılda Avrupa’da burjuvaların evlerinde üstlerinden çıkarmadığı, çoğu zaman dizlerin altına kadar uzanan şal yakalı hırkalar… Belki de kruvaze ve ropdöşambırı bir araya getiren bahsettiğim bu lüks vurgusudur. Çok yaygın bir trend olmamakla birlikte uzun süredir moda gündemindeki pijamaların günlük hayata adapte edilmesinin de bunda etkisinin olduğu kuşkusuz. Alexander McQueen, Dries Van Noten, Louis Vuitton gibi pek çok markanın koleksiyonlarında ropdöşambırı anımsatan kruvaze tasarımlar gece davetlerinde kullanılmak için hazırlanmış adeta. Brokar kullanılarak tasarlanan şal yakalı tasarımlarını papyonlarla kombinleyen Marc Jacobs’un bu sinyali verdiği apaçık. Dries Van Noten’in deri pantolonlarla bütünlediği tasarımları ise hem günlük hem de gece davetlerine uygun. Tasarımcı Sarah Burton’un ne yapmaya çalıştığını anlamak ise oldukça zor. Zira tasarımcı lüks görünümlü bu parçaları lastik ayakkabılarla bütünleştirmiş. Kumaşlardaki desenler, donuk yüzlü modeller, dalgalı saçlar soylu bir görünüme atıfta bulunurken, lastik çizmeler kır-kent yaşamı ayrımını ortadan kaldıran bir paradoks sanki.
Bu örneklerde gördüğümüz ropdöşambıra benzeyen kruvaze modeller, yalnızca küçük bir kitlenin kullanımıyla sınırlı kalır ancak tek başına kruvazenin giderek trend olacağını söyleyebilirim. Zira, Floransa’nın yıllardır ev sahipliği yaptığı, ocak ayında düzenlenen dünyanın en önemli erkek giyim moda fuarı Pitti Uomo’da yüzlerce kruvaze ceket vardı. Gerek ziyaretçilerin üzerinde gerekse 2014/15 sonbahar-kış tasarımlarını sergileyen modacıların koleksiyonlarında…
Kısa boylular az düğmeli olanları tercih etmeli
Kruvaze ceketler erkekleri çok şık gösteriyor ancak kısa boylu olanların bu ceketleri giyerken dikkat etmesi gereken birkaç detay var. Bu tasarımlar genellikle altı düğmeli ancak mağazaları biraz dolaşırsanız iki ya da dört düğmeli olanlarına da mutlaka rastlayacaksınız. Ki son dönemde az düğmeli olanlar daha çok görülüyor. Boyunuzun olduğundan kısa görünmesini istemiyorsanız muhakkak az düğmeli ve boyuna çizgili olanları tercih edin. Bir de bu ceketlerle kravat değil papyon kullanın. Uzun boylular için ise herhangi bir sınırlama yok. Diledikleri deseni ya da sık düğmeli olanları tercih edebilirler. Havalar biraz soğursa boynunuza dolayacağınız bir atkı da şıklığınıza şıklık katacaktır. Pantolon seçiminde ise kruvaze ceketlere en çok yakışan tasarımlar bileklerde biten dar paçalı modeller olacaktır.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment