[Foto Galeri] Altın şehirden hayalet şehire…
Bir zamanlar Amerika’nın en gözde şehirlerinden biri olan Bodie, günümüzde hala çok popüler; ancak müze olarak. Ülke tarihinin en eski altın madenlerine ev sahipliği yapan şehir şu an hayalet kasaba görünümünde.
Bodie, California’da bulunan Sierra Nevada sıradağlarının 121 km güneydoğusundaki Bodie tepelerinin arasında kurulmuş. Bir zamanların ‘vahşi batı’ efsanelerinden biri olan şehrin hikayesi bölgede altın arayan medencilerin burada altın bulmasıyla başlamış.
1859 yılında içlerinde W.S. Bodey isminde bir madencinin de bulunduğu altın avcısı bir grup bu deniz seviyesinden tam 2554 metre yüksekte olan elverişşiz topraklarda altın bulur ve burada bir maden kurmaya karar verir. Aylardan Kasım’dır. Malzeme almak üzere en yakın yerleşim yeri olan Monoville’ye giden grupta bulunan W.S Bodey, yakalandıkları kar fırtınasında hayatını kaybeder. Bodey daha sonra adının verileceği ‘Bodey’ şehrinin nasıl da hızla büyüdüğüne şahit olamayacaktır.
Bölgenin önde gelen isimlerinden hakim J. G. McClinton’ın iddiasına göre Bodey ismi zamanla ‘Body’ ve bunun eşsesleri olan çesitli isimlere dönüşür. Son olarak da bölegede yaşayan bir ressamın isminde, Bodie’de sabit kalır.
Bodie’nin yükselişi kısa sürer. Civarda keşfedilen ve topraklarında bolca gümüş rezervi bulunduran Aurora ve Virginia City kasabaları parlayan iki yıldız olur. Ancak 1876 yılında Standard Company’nin işlenebilir altın rezervlerine ulaşmasıyla Bodie yeniden özlemini duyduğu şaşaalı günlerine geri döner. Bodie’nin yükselişi 1877’den 1880’e kadar sürer. 1879 yılına gelindiğinde Bodie artık bir kasaba değil nüfüsü 5 bin ile 7 bin arasında değişen 2 bin binalı bir şehirdir. Her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri’nin o yıllarda yapmış olduğu nüfüs sayımı bu tezi çürütse de 1880 yılında Bodie’nin California’nın en büyük ikinci veya üçüncü şehri olduğu iddia edilir.
Yükseliş yıllarında Bodie’de kurulan madenler tam 34 milyon dolar değerinde altın üretir. O yıllarda Bodie ancak büyük bir şehrin bünyesinde barındırabileceği bir Wells Fargo Bankası, dört ayrı gönüllü itfaiye şirketi, bir bando grubu, tren yolu, madenciler ve makineciler sendikası, bir kaç farklı günlük gazete, bir hapisane ve bir mil uzunluğundaki ana cadde üzerinde tam 65 adet lokanta ve bara sahiptir. Bütün bunların olduğu yerde tabii ki bar kavgaları, adam öldürmeler ve vahşi batı filmlerinden bildiğimiz posta arabası soygunları eksik olmaz.
1880’den sonra yeniden düşüşe geçen şehir zamanla hem büyüsünü hem de insanlarını yitirir. Altın azaldıkça şehre ilgi de azalır. Devlet kayıtlarına göre 1880’de 2172 olan nüfüs 1900’de 965’e düşer. Hızla düşmeye devam eden rakamlar 1940’da 90’ı bulduğunda ‘Altın Şehir’ Bodie artık ‘Hayalet Şehir’e dönüşmüştür.
Devlet tarafından ‘tarihi bölge’ statüsüne alınan Bodie, 1962 yılında eyalet parkına çevrilerek ziyarete açıldı. Parkı yılda yaklaşık 200 bin turist ziyaret ediyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment