Amerikan istihbaratı en az 35 lideri dinlemiş

Amerikan istihbaratı en az 35 lideri dinlemiş

Amerikan istihbarat kuruluşlarından NSA’nın 35 ülkenin liderinin telefon konuşmalarını dinlediği öne sürüldü. Rusya’ya sığınan eski Amerikan istihbarat analisti Edward Snowden’in sızdırdığı belgeleri İngiliz The Guardian gazetesi tarafından yayınlandı.

Habere göre liderlerin telefon numaraları Amerikan hükümetine bağlı başka bir kuruluştan ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) gönderildi ve bu liderlerin takip altına alınması istendi. Beyaz Saray’ın yanı sıra dışişleri ve savunma bakanlıklarındaki personelden de yabancı siyasetçilerin telefon numaralarını paylaşmaları istendi. Hangi liderlerin dinleme listesine alındığı ise açıklanmadı. 2006 yılında bir Amerikalı yetkili, 35 lidere ait 200 telefon numarasını NSA ile paylaştı.

Beyaz Saray, iddialar üzerine yaptığı açıklamada, “Her ülkenin yaptığı gibi dış istihbarat toplamaktayız.” ifadelerini kullandı. İddiaları yalanlamayan Beyaz Saray, bunun gelecekte tekrarlanmayacağını belirtiyor.

ABD’nin müttefiklerini takip ettirdiği iddiaları, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Başkan Barack Obama’yı bizzat arayarak telefonunun ABD tarafından dinlendiği bilgisini sormasıyla yeniden gündeme geldi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.