AİLE- “Bağımsızlığınızı ilan edin”

AİLE- “Bağımsızlığınızı ilan edin”

Herhangi bir ilişkide iki insan tek bir insan haline gelirse, sonuç iki yarım insandır.

 

Bildiğimiz tüm bağımlılıklara ek olarak, bir kişinin bir başka kişiye psikolojik bağımlığından bahsetmek istiyorum. Kısaca tanımı şöyle: Tercih hakkınızın olmadığı, olmak istemediğiniz biri olmaya zorlandığınız ve bu zorunlu davranışlarınızdan pişmanlık duyduğunuz ilişkileri tanımlar.

 

Psikolojik bağımlılığı terketmek, yaşamdaki en güç işlerden birisidir.Çünkü psikolojik bağımlılığınızdan çıkar sağlayan insanlar bunu sürekli engeller. Psikolojik bağımsızlık, tüm zorunlu ilişkilerden kurtulmuş olmak ve başkalarının yönlendirmesiyle hareket etmemek demektir. Bu ilişkilerin neler olduğuna örnek vermek istersek mutsuz evlilikler en iyi örnektir.

 

Kişi bir ilişkiye gereksinim duyabilir, ama sürdürmekte zorlanıyor ve yaşarken sürekli kırılıyorsanız bu ilişkiyi sonlandırmanız gerekir. Yani sorun ilişkinin kendisinden değil, zorunluluktadır. Bir şeye zorunlu olmak, suçluluk ve bağımlılığı körükler.Bir şeyi tercih edebiliyor olmak ise sevgi ve bağımsızlığı ….

 

Psikolojik bağımlılığın olduğu bir ilişkide tercih yoktur, daima öfke ve kendini kötü hissetme vardır. ilişkilerde birisine gereksinim duymaya başladığınız anda yönetilmeye başlarsınız. Gereksinim duyduğunuz kişi sizi terkeder, fikrini değiştirir ya da ölürse; siz de çökmeye ve hatta ölüme zorlanırsınız. Özellikle Türk toplumu, başta ebeveynler olmak üzere psikolojik bağımlılık duymayı öğretir coçuklarına.

 

Bir ilişkide sizden beklenen bir davranışı yapmak zorunda olduğunuzu hissediyor ve onu yaptığınızda inciniyor ya da suçluluk duyuyorsanız, ilişkinizi tekrar gözden geçirmelisiniz. Bağımlılığı yok etmek; size öğretilen psikolojik bağımlılık cümlelerinizin farkındalığı ile başlar…Biliyormusunuz bu cümlelerin kaçını çocuklarınıza öğretiyorsunuz?

 

Suçluluk içinde yaşayıp doyumsuz bir hayat sürüyor, ancak çocuklarınıza böyle olmamalarını anlatıyorsanız, durum hiç iç açıcı değil. Kendinize saygı duymuyorsanız, aynı duyguyu çocuklarınıza da öğretirsiniz. Siz farklı bir şeyler anlatmaya çabalasanız da, çocuklar gördüğünü anlarlar… Onlar tahmin ettiğinizden daha akıllı ve uyanıktırlar…

 

Louis Anspacher, evlilik hakkında şunları yazıyor:

          
           Evlilik erkek ve kadın arasında öyle bir ilişkidir ki,

           bağımsızlık eşit,

           bağımlılık ortak,

           zorunluluk ise karşılıklıdır…..

 

Bağımlılık ve zorunluluk. Bu iki sözcük evlilik kurumunun durumunu ve boşanma oranlarını açıklıyor. Sevgiye dayanan bir ilişki; iki tarafın da birbirinin tercihlerine hiç bir beklentiyle bakmayıp talepte bulunmadan saygı duydukları bir ilişkidir. Sevgiye dayanan bir ilişki bağımlılık yerine bağımsızlık getiren bir birliktir.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.