Anne adayları, saç kurutma makinesi kullanmayın!
Dermatoloji Uzmanı Dr. Ersoy Hazneci, gebelikteki hormonlardaki değişikliklere ve özellikle östrojene bağlı olarak, saçların uzama hızları ve yaşam sürelerinin arttığını söyledi. Hamilelik döneminde yaklaşık 6 ay sonra dökülmelerin durduğunu belirten Ersoy, “Gebeliğe bağlı saç dökülmelerinin geri gelmesi her zaman beklenen bir tablodur. Ancak süre beklenenden uzun olabiliyor. Ayrıca bazen saçlar eski sıklığına ve kalınlığına ulaşamayabiliyor. Saç kurutma makinesi kullanılmamalı, bol bol sebze, meyve tüketilmeli.” dedi.
Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ersoy Hazneci, doğum sonrası dökülmelerin sıklıkla doğumu takip eden 2’nci ve 5’nci aylar arasında başlayabileceğini ifade etti. Doç. Dr. Hazneci, saçların yaklaşık yüzde 90-95’inin büyüme (anagen) evresinde, yaklaşık yüzde 5-10’a yakını da dinlenme evresinde olduğunu kaydetti. Hazneci şunları söyledi: “Her gün yaklaşık 50-100 saç teli dökülüyor. Gebelikte saçlar, dinlenme evresinde daha uzun süre kalma eğiliminde oluyor ve bu da dinlenme evresinde olan saç sayısını artırıyor. Bu şekilde dinlenme evresinden sonra dökülmesi gereken saçlar dökülmeden kalıyor ve saçlar gebelikte daha kalın ve çok sayıda oluyorlar. Doğumdan sonra dinlenme evresi kısalarak normal seviyelerine geriliyor. Dökülmesi gereken ancak dökülmeyen saçlar dökülmeye başlıyor. Bu arada yeni saç çıkışı devam ediyor, ancak artmış saç kaybını karşılayacak hızda saç çıkışı olmuyor. Gebelikte vücutta tüylenme de hormonlara bağlı olarak artabiliyor. Doğum sonrası 6-9 ay içinde bu tüylerin de kaybolması bekleniyor. Gebelikte bu tüylerden kurtulmak için traş, ağda kullanabilirsiniz. Ancak ağartıcı ve tüy dökücü kremlerin kullanılmaması gerekiyor.”
SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN MEYVE VE SEBZE YİYİN
Sağlıklı saçlar için yapılması gerekenleri de sıralayan Doç. Dr. Hazneci’ye göre fazla miktarda meyve ve sebze yenmesinin saç sağlığı açısından önemi büyük. Saçlara hassas davranılması gerektiğini belirten Hazneci sağlıklı saçlar için şu tüyoları verdi: “Saç kurutma makineleri ve ısı veren saç enstrümanları kullanılmamalıdır. Saçları sıkıştıran, köklerinin çekilmesine yol açan saç şekillerinden kaçınılmalıdır. Islakken saçlar çok taranmamalı, ince dişli fırça kullanılmamalıdır. Flavonoid ve antioksidan içeren gıdalar alınmalıdır. B vitaminleri içeren gıdalara ağırlık verilmeli, gerekirse doktor kontrolünde kompleks B vitaminleri kullanılmalıdır. Vitamin C içeren gıdalar bol miktarda tüketilmeli, gerekirse doktor kontrolünde C vitamini içeren preparatlar kullanılmalıdır. Bakım ürünleri kullanılmamalıdır. Şampuan sık ve yoğun kullanılmamalı, saçlar yıkanmalı, saçlı deri şampuanla az temas ettirilmelidir.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment