Sigorta nedir, ne değildir?

Bugünden itibaren her hafta bu sütunda kişisel sigortalar ve şirket sigortaları hakkında sizi bilgilendirmeye çalışacağım. Araba, ev ve sağlık sigortası ilk akla gelen ve hemen hemen hepimizin sahip olduğu kişisel sigortalar. İşyeri, çalışanların kaza sigortası (workers compensation) ve grup sağlık sigortası ise şirketlerin sahip olduğu sigortalardan bazıları. Bu saydıklarımızın yanında emeklilik, kısa veya uzun dönem sakatlık sigortaları (short/long term disability insurance) ve seyahat sağlık sigortası konularına da ayrıntılı olarak bu sütunda yer vereceğiz. Ayrıca evinizde ve işyerinizde kazalardan korunma tedbirleri, kaza sonrası hak ve sorumluluklarınız ve ihbar süreci (claim process) ile ilgili konuları da yeri geldikçe sizlere açıklamaya çalışacağım. 
Bu köşeyi daha interaktif hale getirmek için siz okuyucularımdan ricam ‘Uzmana Sor’ bölümünü etkin bir şekilde kullanmak ya da tolga_aksoy@yahoo.com adresine e-mail göndermek suretiyle soru düşünce ve deneyimlerinizi benimle paylaşmanız. Ben de elimden geldiğince sorularınıza cevap vermeye çalışacağım. Çoğumuzun sigorta ile ilgili bilgi ve deneyimi kendi sigorta firması ile yaşadığı sıkıntılar ya da eş-dost ortamında dile getirilen olaylarla şekilleniyor. Genellikle çoğumuz  yenileme döneminde evimize gelen poliçe zarflarını içindeki sigorta kartını almak için açar, belgeyi okumadan bir yere kaldırırız. Aslında poliçe bengeniz size hangi şartlarda ne kadar ödeme yapılacağını, sigorta firmanızın size ve sizin sigorta şirketine karşı görev ve sorumluluklarınızı içeren bir çeşit kontrattır. 
Elbette tüm kontratlar gibi hukuk dili ile yazıldığından anlaşılması zordur. Gerçi son yıllarda bazı sigorta firmaları poliçelerin daha kolay anlaşılması için poliçenin ana hatlarından bahseden broşürleri diğer dökümanlar ile birlikte evinize yollamaktadır. En azından bu broşürleri dikkatle okumanızı tavsiye ederim.

İsterseniz bu ilk yazıyı genel anlamıyla sigortanın ne olup ne olmadığından bahsederek bitirelim. Sigorta belli bir prim karşılığında ve bazı şartlar altında zarara uğraması muhtemel kişinin riskini sigorta firmasına devrettiği anlaşmadır. Sigorta şirketlerinin görevi ekonomik kaybınız sonrası tam olarak eski halinize dönmenizi sağlamaktır. İki şeye dikkatinizi çekmek istiyorum, birincisi ancak anlaşmanızda belirtilen riskleri (yangın, hırsızlık, vs.) sigorta firmasına devredebilirsiniz. Yani bu sınırsız (tüm riskleri kapsayan) bir risk devri değildir. İkincisi ancak poliçede belirtilen miktara kadar olan zararınız ödenir. Bazen ödenen rakam tüm zararınıza yetebilir bazen ise ekonomik zararınız poliçenizde yazan maksimum miktardan yüksek olabilir. Bu durumda zararınızın kalan kısmını sizin karşılamanız gerekir. Yani sigorta kapsamı (policy coverage) kesinlikle sınırsız değildir. Ayrıca, kaza sonrası sigorta firmaniz sizi daha iyi veya kötü bir konuma değil tam olarak kaza öncesi durumunuza getirmek ile yükümlüdür. İleriki yazılarımda bu konuya vaka örnekleri ile daha ayrıntılı gireceğimden şimdilik burada kesiyorum. Sigorta belgelerinizi okumanız ve hangi koşullarda ne gibi haklara sahip olduğunuzu anlamanız işte bu yüzden çok önemlidir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.