Oyuncaktaki kimyasallar çocuğa nasıl geçiyor?

Oyuncaktaki kimyasallar çocuğa nasıl geçiyor?

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya bölümünden Prof. Dr. Şeref Güçer, fitalat gibi kimyasal maddelerin kişisel bakım ürünleri, plastik ambalaj, deterjan, yağ ve inşaat malzemeleri gibi birçok üründe kullanıldığını söylüyor.
Asistanı Dr. Elif Tümay Özer ile ‘fitalatların’ tespiti için yeni bir yöntem geliştiren Prof. Güçer, tenle temas ettiğinde ter ve çeşitli yollardan vücuda geçebilen ve hormon bozukluklarıyla ileride kanser gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açan fitalatla ilgili 3 yıl çalıştı. Piyasadan rastgele alınan on adet örneği tarayan bilim adamları, yüzde 34 ve yüzde 38 oranında fitalat içeren iki oyuncağın, insan terine saatte 10 santimetrekarelik bir yüzeyden 17 ve 33 mikro gram fitalat geçtiğini gözlemledi. Bulunan yeni yöntem, Amerika’nın saygın bilim dergilerinden Spectroscopy Now’da ‘Türk Bilim İnsanları’nın buluşu’ başlığıyla yayımlandı. Özer, özellikle 0-3 yaş grubu çocukların oyuncaklarını ağızlarına götürmeleri sebebiyle korunmaları gerektiğini söylüyor. Prof. Şeref Güçer de Türkiye’deki oyuncaklarda kullanılan maddelere karşı birtakım önlemlerin gözden geçirilmesini tavsiye ediyor.
Ürünlerin içeriğindeki fitalat maddesi, hormon dengesini bozarak insülin direncine sebep oluyor. Fitalatlar tip 2 diyabet, obezite, yüksek kolesterol gibi problemlerin de kısmen sorumlusu olarak gösteriliyor. Dünyada her yıl bir milyar ton fitalat üretiliyor ve bu madde yaygın olarak kozmetik ürünlerinde kullanılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.