DİYETİSYEN – Yeme alışkanlıkları değişmeden hastalıklar bitmeyecek!

DİYETİSYEN – Yeme alışkanlıkları değişmeden hastalıklar bitmeyecek!

Romatizma, kalp hastalıkları, kolesterol, kan dolaşımındaki bozukluklar, diyabet gibi hastalıkların beslenme düzensizliğiyle orantılı olduğu biliniyor. Uzmanlar, günlük yeme içme adabı değişmedikçe de bu rahatsızlıkların artarak devam edeceğini söylüyor.

“Az yiyin ve yediğinizi iyice hazmedin.” diyen ve tıp ilminin temellerini atan İbn-i Sina gibi bugünün tabipleri de az yemeyi tavsiye ediyor. Sofradan doymamış olarak kalkılmasını, midenin tıka basa doldurulmamasını ve çok soğuk ya da çok sıcak yemeklerden uzak durulmasını öneren uzmanların açıklamalarının Efendimiz’in (sas) tavsiyelerine paralel olduğunu görüyoruz. Mesela Peygamber Efendimiz (sas) bir hadislerinde sofradan doymadan kalkmayı tavsiye ediyor ve “Mümin bir bağırsağı, kâfir de bağırsağı doyuncaya kadar yer.” buyuruyor. Bir diğer uyarıcı hadiste ise, “Âdemoğlu karnından daha kötü bir kap doldurmamıştır. Oysaki âdemoğlu için belini doğrultacak birkaç lokma yeterlidir. Şayet mutlaka yemesi gerekiyorsa, o zaman (midesinin) üçte birini yemek, üçte birini su, üçte birini de nefes için ayırsın.” buyurarak nasıl beslenilmesi hususunda bilgi veriyor.

‘Yedikleriniz Helal Olsun’ adlı kitabın yazarı Doç. Dr. Serkan Çakır, insanların günlük yemek adabını Efendimiz’in (sas) uygulamalarıyla kıyaslayıp yeniden gözden geçirmeye davet ediyor. Günde en fazla iki öğün yemek yiyen Adap Sultanı’nın iki öğünden birinde daima hafif yiyecekler tükettiğini belirten Çakır, Efendimiz’in (sas) meyveleri yemekten önce yediğini hatırlatıyor. Günümüzde uzmanlar da meyvelerin yemeklerden en geç bir saat önce yenmesini tavsiye ediyor ve meyve şekerinin glikoza dönüşüp kana geçmesi açısından önemini vurguluyor. Böylelikle kan şekeri yükseliyor ve düşmesine de engel oluyor. Bu da ana öğünlerdeki aşırı açlık hissini ortadan kaldırarak daha az yemekle doymaya neden oluyor.

 “Sıcak yemek yemekten sakının! Çünkü o bereketi giderir. Soğutarak yemeyi tavsiye ederim. Çünkü o daha çok içe siner, bereketi daha büyüktür.” hadis-i şerifini de günümüz tıbbî ilimleri destekliyor.  Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sinem Demirci, çok sıcak yiyeceklerin ağız başta olmak üzere, yutak, yemek borusu ve midede yanıklara sebep olabileceğini ifade ederek bunun sonucunda organlarda kansere kadar giden rahatsızlıklara sebep olacağını kaydediyor

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.