DİYETİSYEN –  BVO tehlikesi

DİYETİSYEN – BVO tehlikesi

Gıda ambalajlarını okumanın faydalarından önceki yazılarda bahsetmiştik. Ayrıca içindekiler kısmının iki ve üzeri madde içeren gıdalarda yasal olarak yazılma zorunluluğu olduğunu ve maddelerin ağırlıklarına göre çoktan aza doğru yazıldığını tekrar belirtelim.

Günümüzde gıda sektörü öyle bir duruma geldi ki, artık yediklerimizin içinde tükettiğimizi düşündüğümüz gıdayla alakası olmayan onlarca katkı maddesi var ne yazık ki. Bu nedenledir ki insanlar hazır gıda tüketmeye yöneldikçe başta obezite olmakla beraber birçok hastalığın görülme sıklığı artmaktadır. Artık yediğimize dikkat ediyor, en uygun olanı almak için etiketini okuyor bile olsak etikette adını duymadığımız, ne işe yaradığı hakkında fikrimiz olmayan birçok katkı maddesi bulunmaktadır. Bunlardan biriside Bromli Sebze Yağı yani Brominated Vegetable Oil (BVO). Brom elementiyle sebze yağının biraraya getirilmesi ile oluşan bir maddedir. Geçen sene başlarında bir lise öğrencisinin Gatorade’e eklenmesine karşılık başlattığı bir imza kampanyası ile adı sıkça duyulan BVO Avrupa ve Japonya’da gıdalarda kullanılması yasaklı bir maddedir. Amerika’da özellikle gazlı içeceklerde aromanın eşit olarak şişeye dağılması ve bulanık bir görünüm sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanıldığı ürünler;

• Ekmek vb ünlü gıdalar (potassium bromate)

• Dondurma

• Gazlı içeceklerin bazılarında ve belli aromalarda (Mountain Dew, Fresca, SunKist, Fanta, Gatorade vs)

Ayrıca gıdalar dışında brom içeren ürünler;

• Saç Boyaları

• Dış Macunları ve gargaralar

• Çeşitli ilaçlar, burun spreyleri

• Tarım ilaçları (özellikle cileklerde )

• Plastikler

Vücutta yağ dokularında depolanır ve bir süre sonra toksik etkisini göstermeye başlar. Özellikle günde 2 litreden fazla BVO içeren gazlı içecekleri tüketen bireylerde, baş ağrısı, halsizlik, hafıza ve cilt problemleri görülmektedir. Ayrıca Brom vücutta iyotun kullanılmasını engelleyerek birçok fonksiyonda rolü olan tiroid hormonunun tiroid bezinden salınımını engeller ve çeşitli kanser türlerine davetiye çıkarır.

Sonuç olarak belirtmek gerekirse, gazlı içeceklerin vücuttaa oluşturduğu zararları zaten hep duyuyoruz. Lütfen tercih yaparken tükettiğimiz ve de kullandığımız maddelerin vücudumuza yapacağı etkiyi bize vereceği bir anlık hazdan daha üstün tutalım. Daima püf noktasının neyi ne kadar tükettiğimiz olduğunu unutmayalım.

Eğer beslenme veya diyet konusunda sorularınız olursa Uzmana Sor kısmından bize iletebilirsiniz.

Sağlıklı ve mutlu kalin…

Diyetisyen Melek Elif Yavuz

 melekelifyavuz@gmail.com

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.