ÇOCUK PSİKOLOJİSİ- Çocuk, istediğimiz gibi değil yetiştirdiğimiz gibi olur

ÇOCUK PSİKOLOJİSİ- Çocuk, istediğimiz gibi değil yetiştirdiğimiz gibi olur

Araştırmacı Yazar Mustafa Turan, çocukların anne ve babaların istediği gibi değil, yetiştirdikleri gibi olacağını söylüyor.

Her ana ve babanın çocuğunun ahlaklı, edepli ve terbiyeli, sosyal hayatta ideal ve iyi bir insan, sınavlarda da çok başarılı, üstün yetenek sahibi olmasını, iyi bir işte çalışmasını ve çok para kazanmasını isteyeceğini belirten Turan, “Fakat unutmayalım ki, çocuklar bizim istediğimiz gibi olmazlar. Yetiştirdiğimiz gibi olurlar. Herkes anne baba olabilir. Ama bütün mesele, bilimsel açıdan iyi ve ideal bir anne baba olabilmektir. Çocuklarımızı gerek ahlaki ve gerekse başarı açısından yetiştirme konusunda ne biliyoruz? Çocuk eğitimi konusunda bir eğitim aldık mı acaba? Konunun hassasiyetinden haberimiz var mı? Ya onlara karşı yanlış davranıyorsak… Hz. Ali: “Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz” der. Biz anne baba olarak doğru cetvel olmalıyız ki, çocuklarımız da bu ailede doğru eğitilsin” dedi.

Yazar Mustafa Turan; “Bir psikiyatristin ‘Bana getirilen çocukların yüzde 80’inde hiçbir problem çıkmıyor. Problem anne babada’ dediğini belirterek, aslında çocuk eğitiminin annenin annesinin karnında başladığını ifade etti. Zekanın yüzde 35’inin anne babadan kalıtım yoluyla, yüzde 20’sinin annenin hamilelik döneminde, yüzde 45’inin ise doğumdan sonraki çocukların yetişmelerine göre şekillendiğini vurgulayan Turan, “Bu gün pek çok çocuk, ailesi tarafından yanlış davranışlar sebebiyle, sevildiğini maalesef hissedememektedir. Çocuklarımıza olan sevgimizi, gözlerle, sözlerle, dokunarak, dinleyerek ve ilgiyi odaklayarak gösterebiliriz” dedi.

Gelin-kaynana ilişkisine de değinen Turan; “Gelin ve damat ile kayın valide ve kayınpederlerin akrabalık ilişkileri ve sosyal münasebetleri, yapay olmaktan çıkıp, içten ve candan olmalıdır. Erkek tarafı, artık bizim de bir kızımız oldu diye sevinirken, kız tarafı da artık bizim bir oğlumuz oldu diye mutlu olmalıdır. Çünkü aslında “kayın peder” demek “kâim peder demektir. “Kaim” kelimesi, başka bir şeyin yerine konan ve yerine geçen, ayakta duran ve var olan gibi anlamlara geliyor. Buna göre kâim peder, babanın yerine geçen anlamına gelmektedir. Kayın valide de “kâim valide”, annenin yerine geçen demektir. Bu sebeple eşler, kayın validelerini öz anne diye bilmeli ve öyle candan davranmalı ki, ilişkiler daha samimi tesis edilsin” diye konuştu.

Mustafa Turan; “Biz evlilikte ve aile yuvasında huzur ve mutluluğun şifresini, 4S ve 2Z formülüyle izah ediyoruz. 1-Sevgi, 2- Saygı, 3-Sabır ve 4-Sadakat. Devamında ise, zerâfet ve ziyafet. Bu değerler, birbirine sıkı sıkıya bağlı altı katlı bir bina gibidir. Bunlardan birini çekip alırsanız, o bina ayakta kalamaz. Sevgisiz saygı, saygısız da sevgi olmaz. Sabır ve sadakat de birbirini tamamlar” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.