Çocukların beslenme çantasında mutlaka bir süt ürünü bulunmalı

Çocukların beslenme çantasında mutlaka bir süt ürünü bulunmalı

Okulların açılmasıyla birlikte aileleri ‘Çocuğumun beslenme çantasına neler koysam?’ telaşı sardı. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerinin en hızlı olduğu okul çağı döneminde, sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayan uzmanlar, bunun için beslenme çantasından süt ve süt ürünlerinin eksik edilmemesini öneriyor.

Çocukların gelişimlerinin en yüksek düzeyde seyrettiği dönemin okul çağı olduğunu hatırlatan uzmanlar, onların gereksinimlerini karşılayacak hem besleyici değeri yüksek hem de severek tüketebilecekleri gıdalarla beslenmeleri gerektiğini söylüyor. “Çocuğunuzu okula uygun özelliklerde ve uygun besinlerle doldurulmuş bir beslenme çantası ile yollamanız çocuğunuzun sağlıklı bir büyüme ve gelişme sağlayabilmesi için önemli bir anahtardır.” diyen Gıda ve Beslenme Uzmanı Fatoş Mangas Bıçakçı, beslenme çantasında en önemli besin olan süt ve süt ürünlerinin mutlaka bulunmasına dikkat çekti.

Çocuğun beslenme çantasında uzun ömürlü sütlerin yer almasının daha uygun olacağını söyleyen Bıçakçı, “Çünkü bu sütler kutuları açılmadığı müddetçe oda sıcaklığında da güvenle saklanabilirler. Sütün menüde bulunmadığı günlerde küçük paket yoğurtlar ya da kutu ayranlar beslenme çantasında yer almalıdır.” diyor. Oda sıcaklığında saklanması en zor olan besin grubu et ürünleri olduğu için beslenme çantasına konulan bu tür besinlerin bekletilmeden tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. “Beslenme çantalarında en sık yer alan ürün yumurta. Yumurtanın çocuğa yararlı olmasını istiyorsanız yumurtayı 7 dakika haşlamalısınız.” diyen Bıçakçı, et ürünlerinden salam, sosis, sucuk ve bunlara benzer besinlere beslenme çantasında yer verilmemesinin daha doğru olacağını söylüyor.

TENEFFÜSTE MEYVE TÜKETİLMELİ

Beslenme çantasında en sık yer alan ürünlerden biri de tahıl ürünü ekmek. Ekmeğin dışında çocuğun menüden sıkılıp dışarıda satılan besinlere yönelmemesi için bir dilim kek bir-iki parça böreğin de beslenme çantasına konulabileceğini söyleyen Bıçakçı, “Patates salatası ya da pirinç pilavı gibi besinler beslenme çantasında yer almamalı. Çünkü bu tür besinlerin oda sıcaklığında bekletilmesi sağlıklı değildir.” diyor.

Çocuğun vitamin ihtiyacını karşılaması için sebze ve meyvelerin mutlaka beslenme çantasında yer alması gerektiğine işaret eden Bıçakçı, “Sandviçin içine domates salata ya da tatlı yeşilbiber dilimleri eklemek ya da patatesli börek yerine sebzeli böreği tercih etmek çocuklar için daha uygun olacaktır.” tavsiyesinde bulunuyor. Bıçakçı ayrıca, “Yemekten sonra meyve tüketemeyecekse bile teneffüs aralarında açlık hissettiğinde açlığını dindirmenin en sağlıklı yolu meyve tüketimidir.” diyor.

“Yalıtılmış bir beslenme çantası kullanmalı ve sıcak havalarda çocuğa beslenme çantasını serin ve güneşten uzak bir yerde saklaması gerektiği öğretilmeli. Güneş altında saklanan bir beslenme çantası hem çocuğunuzun sağlığını tehdit eder hem de içinde bulunan yiyeceklerin tadını bozacağı için çocuğunuzun açıkta satılan besinlere yönelmesine neden olabilir.” diyen Bıçakçı, beslenme çantasının her gün su ve sabunla yıkanması ve sirkeli su ile tekrar bir durulama yapılması gerektiğini anlattı. Su için ise cam olan kabın tercih edilmesi gerektiğini belirten Bıçakçı, “Su koyacağı şişe veya suluk sağlığa zararlı maddeler içermemeli ve yanına koyacağınız peçete mutlaka günlük değiştirilmeli.” diyor.

Beslenme çantasında bunlara dikkat!

-2-3 su bardağı süt ya da yoğurt

-En az bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynir

-2-3 köfte büyüklüğünde et veya tavuk

-Haftada 3-4 kez 1 adet yumurta

-5 porsiyon taze sebze ya da meyve

-1 porsiyon kuruyemiş

-4-6 orta dilim ekmek

-1 kâse çorba

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.