Yolsuzluğa karışan Başkan’ı partisi istifaya çağırdı

Yolsuzluğa karışan Başkan’ı partisi istifaya çağırdı

New York Eyaleti Meclis Başkanı Sheldon Silver, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle tutuklanınca mensubu olduğu Demokrat Patililer, Başkanı istifaya çağırdı.

Hakkında görevini kötüye kullanma, yolsuzluk, rüşvet gibi beş ayrı suçlama bulunan ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından geçen hafta yapılan operasyonla tutuklanan Silver’a partisinden istifa çağrıları geldi. Son yirmi yıldır New York eyaletinin en önemli siyasilerinin başında gösterilen Demokrat Partili Silver’ı Eyalet Meclisi’ndeki yirmiden fazla meslektaşı istifaya davet etti. Silver’ı istifaya çağıranlar arasında eyaletin Demokrat Partili Valisi Andrew Cuomo da bulunuyor.

Geçtiğimiz perşembe günü tutuklanan Silver’a görevini bırakması çağrısını ilk olarak New York Times (NYT) gazetesi yaptı. Gazete, soruşturmanın herhangi bir siyasi baskı altında kalmaması ve eyalet Meclisi’nin sağlıklı çalışabilmesi için Silver’ın görevini terk etmesi gerektiğini yazmıştı. NYT gibi muhalif Cumhuriyetçiler’de Silver’a istifa çağrıları yaptı. Ancak Silver’a en etkili istifa baskısı mensubu olduğu partiden geldi.

Önceki gün New York Meclisi’nde bulunan yirmiden fazla Demokrat Partili milletvekili ortak bir bildiri yayınlayarak Silver’ın görevini bırakmasını istedi. Vali Coumo da milletvekillerine destek çıkarak ‘‘Doğru olan görevini bırakması’’ açıklamasında bulundu.

Vali Cuomo düzenlediği basın toplantısında Silver’ın adını açık şekilde telaffuz etmedi ancak ‘‘Hükümet işine devam etmek zorunda. Meclis Başkanı’nın tutuklanması hükümeti olumsuz etkilemekte ve buna kimse müsade etmemeli.’’ dedi.

‘‘SİYASİ KARİYER YARGI KARŞISINDA KORUNMA MAKAMI OLAMAZ’’

Hakkında federal soruşturma açılan Silver’ın görevinden istifa etmesi gerektiğini en sert şekilde dile getiren kişi Demokrat Partili New York eyaleti Milletvekili Keith Wrigh oldu. Wrigh, ‘‘Soruşturmanın adil şekilde yürütülebilmesi için Silver’ın derhal istifa etmesi gerekmektedir.’’ dedi.

Meclis Başkanı hakkında yürütülen kovuşturmanın adil bir şekilde sürdürülebilmesini isteyen Vekil Wrigh, ‘‘Dava süreci ne kadar sürecek olursa olsun, siyasi kariyer yargı karşısında korunma makamı olamaz. Dolayısıyla, skandalın kötü kokularından çalışma ortamımız (Meclis) hiçbir şekilde olumsuz etkilenmemeli.’’ dedi.

Wrigh gibi Silver’ın istifasını isteyen bir başka Demokrat Partili Eyalet Milletvekili de Amy Paulin oldu. Paulin düzenlediği basın toplantısında 17 Demokrat Partili milletvekili arkadaşlarının adına konuştuğunu belirterek, Silver’ın görevini bırakması çağrısında bulundu. Paulin’in açıklamasının ardından 5 Demokrat Partili milletvekili daha bildiriye destek verdiklerini deklare etti.

Silver’ın görevini terk etmesi için New York eyalet Meclisi’nin Cumhuriyetçi Azınlık lideri Brian M. Kolb da çağrıda bulunmuştu.

New York Kongresi dışında New York şehrinin Demokrat Partili hemen hemen tüm yöneticileri de Silver’ı göreini bırakmaya çağırdı. Şehir Meclisi yetkililerinden saymanına kadar kentin önde gelen birçok üst yöneticisi Silver’ın adının yolsuzluğa bulaşması nedeniyle görevine devam etmemesini istedi.

BASKILAR İŞE YARADI; SİLVER BAŞKANLIKTAN ÇEKİLDİ

Geçen hafta tutuklanan Silver’a şu ana kadar mensubu olduğu siyasi partiden bir tane dahi destek açıklaması gelmemesi dikkat çekti. Yoğun siyasi ve kamuoyu baskılarına daha fazla dayanamayan Silver, dün görevinden bir süreliğine çekildiğini açıkladı. Silver, görevinden ne kadar süre ile ayrıldığı konusuna açıklık getirmedi.

Siyaset hayatına 1977 yılında ilk defa eyalet milletvekili seçilerek atılan Silver, 1992 sensinde de ilk defa Meclis başkanı olmuştu. Hakkında milyonlarca dolar haksız kazanç, rüşvet, makamı suistimal, görevi kötüye kullanma ve yolsuzluk suçlaması bulunan Silver, 70 yaşında.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.