Texas valisi, kamu çalışanına baskı yapınca soluğu adliyede aldı

Texas valisi, kamu çalışanına baskı yapınca soluğu adliyede aldı

Cumhuriyetçi Parti’den 2016 yılı başkanlık seçimlerinde aday adayı olması beklenen Texas Valisi Rick Perry, hakkında açılan ‘görevi kötüye kullanmak ve kamu çalışanına baskı yapma’ davası için adliyeye geldi.

Perry, Texas Eyalet Yargıcı’nın kendisini parmak izi vermek ve dosya fotoğrafı çektirmeye için çağırması üzerine mahkeme binasına gitti. Perry’nin savunma avukatları da valinin bugün adliyeye geleceğini açıklamıştı.

Valinin adliyeye gelişine Cumhuriyetçi Partililerin destek verdiği görüldü. Texas eyaletinde en uzun süre görev yapan valilerden olan Perry’i 4 avukat savunacak. Texas ve Washington D.C’den tutulan avukatların alanında en iyileri olduğu ileri sürülüyor.

Valinin avukat heyetine başkanlık edecek olan Tony Buzbee, müvekkili hakkında açılan davayı “Bu yapılan muz cumhuriyeti siyasetinden öte bir şey değil.” sözleriyle eleştirdi.

Valinin avukatları gün içinde yaptıkları basın toplantısında da Perry’e karşı ileri sürülen suçlamaları reddetti. Avukatlar, “Valiye karşı yapılan aleyhte suçlamalar hukukun üstünlüğüne, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası’na ve Texas eyaleti yasalarına karşı kötü bir saldırıdır.” dedi.

Perry, Texas eyaletinde 1917 yılından bu yana hakkında dava açılan ilk vali oldu. ‘Görevi kötüye kullanma ve kamu çalışanına baskı’ suçlamalarıyla geçtiğimiz cuma hakkında dava açılan Perry için savcılık 109 yıl hapis cezası istiyor.

Perry’in siyaset hayatını belki de sonlandıracak olan bu davanın ilk duruşması bu ayın 29’unda yapılacak. Valinin duruşmaya katılmayıp yalnızca avukatlarının hazır bulunacağı öne sürülüyor.

Mahkemeye sunulan suç duyurusunda, Perry hakkında ‘birine zarar vermek amacıyla kasten görevini kötüye kullandığı’ öne sürülüyor. Perry’nin Travis bölgesindeki savcılığın yeni bir ünitesi için talep ettiği 7,5 milyon dolarlık ödeneği veto etmesinin ardından geçen sene inceleme başlatılmıştı. Olayda kimse Perry’in önüne gelen bir ek ödenek talebini reddetmesini tartışmıyor zira valilik makamının uygun bulmadığı ödenek taleplerini veto etme hakkı bulunuyor. Perry’e açılan davanın en kritik noktası valilik makamını fikri karşıtı olarak gördüğü birisine karşı koz olarak kullanması. Yürütülen soruşturmada Perry’in veto nedeninin Demokrat Partili olarak bilinen Bölge Savcısı Rosemary Lehmberg’i istifaya zorlamak olduğu rapor edildi.

Perry hakkında dava açılmadan önce hakkındaki iddialar bir ay süresince eyaletin büyük jürisi tarafından incelendi. Bu inceleme esnasında Perry’i savunan avukatı için saatine ödediği 450 dolar ücretin de ‘eyalet vakfı’ tarafından karşılandığı bilgisi basında yer aldı. Bu bilgiyi Perry’in avukatı Buzbee yalanlamadı. Buzbee, vakfın özel olduğunu belirterek halkın vergisi ile varlığını sürdürmediğini söyledi. Buzbee ayrıca davada görev alacak 4 avukatın ücretinin de bu vakıf aracılığı ile karşılanma ihtimali olduğunu da dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.