Senatör: CIA, işkence raporunu sansürlemeye çalışyor

Senatör: CIA, işkence raporunu sansürlemeye çalışyor

Senato İstihbarat Komitesi tarafından Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA), 11 Eylül saldırıları sonrasında yaptığı işkenceleri gün ışığına çıkaran rapor, yine tartışma konusu oldu.

Demokrat Partili Senatör Ron Wyden, raporda CIA ajanlarının takma isimlerinin yer aldığı ve bunun istihbarat kurumu tarafından sansürlenmek istendiğini dile getirdi. Oregon eyaleti Senatörü Wyden, CIA yetkililerin Senato tarafından hazırlanan raporun etkisini kırabilmek için ellerinden gelen herşeyi yaptıklarını dile getirdi. Senato’nun İstihbarat Komitesi üyesi olan Wyden, CIA’in sansürlemek istediği takma isimlerin raporda yer almaması durumunda, okuyan kişilerin bundan bir şey anlamasının mümkün olamayacağını söyledi. Wyden ayrıca 2004 yılında hazırlanan Ebu Garip hapishanesindeki işkence olaylarını anlatan raporda da CIA ajanlarının müstear isimlerle zikredildiğine dikkat çekti.

OBAMA RAPORU BEKLETMEYE DEVAM EDİYOR

Senato tarafından hazırlanan raporun 600 sayfalık özeti geçtiğimiz aylarda Beyaz Saray’a gönderilmişti. Başkan Obama’nın, rapor üzerinde çalışmasını ağustos ayında tamamlayıp yayınlanması için onay vermesi gerekiyordu. Ağustos ayında yayınlanacağı duyurulan rapor için Beyaz Saray, Senato’dan tashih için iki defa ek süre istedi. Son olarak geçtiğimiz ay kamuoyuna açıklanması gereken rapor, Obama’nın izni alınamadığı için yayınlanamadı. Siyasi uzmanlar raporun 4 Kasım ara seçimlerinden sonra yayınlanacağını tahmin ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.