Salı günü son yılların en çekişmeli Senato seçimi yaşanacak

Salı günü son yılların en çekişmeli Senato seçimi yaşanacak

‘Senato’da Demokrat Partililer mi yoksa Cumhuriyetçiler mi çoğunluğu ele geçirecek?’ sorusunun kesin yanıtı salı günü yapılacak ara seçimlerin ardından belli olacak.

Kamuoyu şirketlerinin anket sonuçlarına göre 10 eyalette adaylar seçim yarışını kafa kafaya götürüyor. Senato, 2002’den bu zamana hiçbir genel ya da ara seçimde böylesine başa baş giden bir yarışa sahne olmamıştıı. Son iki ara seçim olan 2010 yılında 8, 2006’da ise 5 eyalette seçim başa baş geçmişti. Genel seçimlerde ise senato için adayların, 2012 yılında 8, 2008’de 3 ve 2004 yılında da 5 eyalette başa baş yarıştıkları görülmüştü.

Genel kanı salı günü yapılacak seçimde Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğu ele geçireceği yönünde. Senatör adayları arasında seçim sonuçlarının birbirine yakın görüldüğü eyaletlerin çoğunluğunda Cumhuriyetçiler Demokratlara oranla önde görünüyor. Cumhuriyetçi Parti’nin, Senato’da çoğunluğu ele geçirebilmek için 6 yeni sandalyeye ihtiyacı var. Alaska’da Demokrat Parti’nin senatörlük koltuğunu rakibine kaptıracağı yorumları yapılıyor. Ancak bu eyalette anket yapmanın çok zor olduğu ve bu nedenle de sandık sonucu tahmin etmenin zor olduğu ifade ediliyor.

10 EYALET SENATO İÇİN SEÇİMİN GALİBİNİ BELİRLEYECEK

Demokratlar’ın Kentucky ve Kansas’da da kazanma ihtimallerinin düşük olduğu ortak fikir. Kansas’da bağımsız adayın kazanma şansı en az Cumhuriyetçi adayınki kadar güçlü olduğu kamuoyu yoklamalarında görülüyor. Cumhuriyetçilerin kesin kazanacağı diğer eyaletler ise Güney Dakota, Batı Virginia ve Montana olarak görülüyor. Virginia, Oregon ve Michigan’da ise Demokrat adayların kazanması bekleniyor.

Louisiana ve Georgia eyaletlerinde son durum geçtiğimiz iki hafta öncesine göre Demokratlar açısından daha iç açıcı. Bu iki eyalette de sandıkta çekişmenin son dakikaya kadar süreceği öngörülüyor. Hatta, bu iki eyalette seçimlerin ikinci tura bile kalmasından söz ediliyor.

Demokratların kazanacaklarını düşündüğü ancak son aylarda işin hiç de hesapladıkları gibi gitmediği Colorado, Iowa ve Kuzey Carolina eyaletlerinde de sandıktan beklenmeyen sürprizler çıkma ihtimali sözkonusu. Anketler bu üç eyalette de Demokrat ve Cumhuriyetçi senatör adaylarının başa baş gittiğini gösteriyor. New Hampshire’da ise Demokrat Parti’nin mutlu sonuca ulaşması bekleniyor.

2010 ara seçimlerinde başa baş yarışın geçtiği 8 eyaletten 3’ünü ancak Cumhuriyetçi Parti’nin senatör adayları kazanmıştı. 2006 yılında ise seçimin başa baş geçtiği 5 eyaletin beşini de Demokratlar almıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.