Obama, Savunma Bakanı Hagel’dan istifasını istedi

Obama, Savunma Bakanı Hagel’dan istifasını istedi

Başkan Barack Obama’nın, Savunma Bakanı Chuck Hagel’dan istifa etmesini istediği belirtildi.

New York Times’ın üst düzey bir yetkiliye dayandırarak verdiği habere göre iki haftadan bu yana Hagel ile arda arda görüşmeler yapan Başkan Obama, kabinesindeki tek Cumhuriyetçi Parti üyesi Chuck Hagel’ın istifasını istemeye karar verdi. Chuck Hagel, bugün Rose Garden’da Obama ile basın mensuplarının karşına çıkıp istifasını duyuracak.

Gazeteye konuşan yetkili Obama’yı istifa istemeye götüren kararın, IŞİD ile mücadelenin Hagel’ın ortaya koyduğunun ötesinde farklı bir beceri gerektirdiğine inanması olarak gösterdi. Hagel, ABD’nin Irak ve Afganistan’dan çekildiği bir süreçte savunma bakanlığı görevine getirildi. Üst düzey yetkili, “Gelecek yıllar farklı tür bir odaklanma gerektiriyor.” dedi.

Hagel’ın istifası, Beyaz Saray’ın Ebola ve IŞİD ile mücadelede yönetimin ilk adımlarının hatalı olduğuna yönelik eleştiriler konusunda hassasiyetini gösterdiği şeklinde değerlendirildi. Cumhuriyetçi bakanın görevden alınması bir süredir Beyaz Saray yetkilileri tarafından kapalı kapılar arkasında dile getiriliyordu. Habere göre bazı yetkililer Hagel’ın kabine görüşmelerinde sessiz olduğunu ifade ediyordu. Hagel’ı savunanlar ise bunu, “Dedikodulara meydan vermemek adına görüşlerini paylaşmak için Başkan Obama ile yalnız kalacağı bir zamanı bekliyordu.” şeklinde değerlendiriyor.

Gazeteye göre Hagel, son birkaç aydır IŞİD’e yönelik askeri müdahale teklifi ile Obama’nın güvenini kazanan Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’in gölgesinde kalmıştı.

Vietnam gazisi Chuck Hagel, Şubat 2013’ten bu yana Savunma Bakanlığı görevini yürütüyordu.

HAGEL RESMEN İSTİFA ETTİ

ABD Başkanı Obama Barack Obama, basına yansıyan istifa haberlerinden kısa bir süre sonra Savunma Bakanı Chuck Hagel ile Beyaz Saray’da basın mensuplarının karşısına geçti.

ABD Başkan Yardımcı Joe Biden’ın da hazır bulunduğu basın açıklamasında Chuck Hagel’ın istifa ettiğini duyuran Obama, Hagel’ı hizmetlerinden dolayı minnettar olduğunu dile getirdi.

Chuck Hagel’ın bu kararı kolay vermediğini dile getiren Obama, Hagel’ın geçtiğimiz ay kendisine geldiğini ve görevini bırakması için uygun bir zaman olduğunu dile getirdiğini söyledi. Obama,“İki yıldan bu yana benim tarafımda olması dolayısıyla kendimi fevkalade şanslı hissediyorum.” dedi. ABD Başkanı Hagel’ın yerine atanan kişi Senato tarafından onaylanana kadar görevini sürdürmeyi kabul ettiğini dile getirdi. Hagel’ın Vietnam’da savaştığını hatırlatan Obama, “Chuck Hagel, kendisini ulusal güvenliği adadı.” dedi.

Son iki yılda kendisine verilen dolayısıyla son derece memnun olduğunu dile getirdi. Görevi boyunca Savunma Bakanlığı’nca yürütülen çalışmalara değindi. Başkan Obama’yı destekleyeceğine devam edeceğini belirten Hagel, yerine geçecek kişi Senato tarafından onaylanana kadar görevinin başında olacağını ve son iki yılda çalıştığı gibi çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.