Obama, halktan Ebola’ya karşı ‘‘histerik’’ tepki vermemelerini istedi

Obama, halktan Ebola’ya karşı ‘‘histerik’’ tepki vermemelerini istedi

ABD’de bugüne kadar üç Ebola vakası yaşandı ve bunlardan birisi hayatını kaybetti. Ebola salgın hastalığına karşı kamuoyunda son haftalarda artan kaygı Başkan Barack Obama ve hükümetini harekete geçirerek bir dizi tedbirler almaya götürdü. Başkan Obama bugün nihayetinde kamuoyuna seslenerek, halktan salgın hastalığa karşı ‘‘histerik’’ tepki vermemelerini istedi.

Haftalık radyo programında ABD halkına seslenen Obama, bazı milletvekillerinin Batı Afrika ile ABD arasındaki seyahatlerini durdurulması talebine de olumsuz yanıt verdi. Obama, Batı Afrika ülkeleri ile yalnızca ABD arasında seyahati yasaklamanın sorunun çözümüne katkı sağlamayacağı vurguladı. Başkan, tüm dünyanın Batı Afrika ile temasını kesmesi durumunda ise bunun durumu daha da kötüye götüreceğine işaret etti. Başkan, ‘‘Tüm bölgeyi dünyadan soyutlayacak şekilde mühürlemek mümkün olsaydı eğer, bu durumu daha da güç hale getirirdi.’’ dedi.

Bugüne kadar Ebola virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 500 kişiyi geçmiş durumda. Ölümlerin tamamına yakını Batı Afrika ülkeleri olan Liberya, Sierra Leone ve Gine’de yaşandı.

Obama hükümeti, salgına karşı yeterince tedbir alamamakla eleştiriliyor. Obama ise dün Beyaz Saray’da bakanlar ve ilgili yetkililer ile yaptığı toplantı sonunda Ron Klain’i Ebola virüsüyle mücadeleden sorumlu kişi olarak atadı. Ancak Cumhuriyetçiler bu atamaya da, ‘‘Neden tıbbi alanda deneyimi olmayan birisi atanmadı?’’ diyerek eleştiriyor. Klain, Washington’da tanınmış bir hukukçu.

‘‘Başarılı olacağını umud ediyorum. Atamanın doğru bir adım olduğuna inanıyorum ama neden tıbbi bir deneyimi olmayan birisinin bu göreve getirildiğini anlamış değilim.’’ diyen Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ve Cumhuriyetçi Partili vekil Ed Royce, virüsün çok ciddi bir salgın olduğu ve asla ihmal edilemeyeceğini dile getirdi.

Royce, Obama hükümetinin geçici olarak Batı Afrika’ya karşı bir dönem seyahat yasağı getirmemesini de eleştirdi. Royce, seyahat yasağının alınmamasının Ebola’nın daha hızlı yayılmasına yol açacağını iddia etti.

Bu eleştiriler karşısında Başkan Obama, ‘‘Ebola’nın bir salgın hastalık olduğu teşhisi konulmuştur. Ancak bu ABD’de olan bir salgın değil.’’ diye karşılık verdi. Başkan ayrıca, ‘‘Bu son derece ciddi bir hastalık ama buna karşı korku ile histerik tepki vermemek gerek.’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.